Доктор: Консумирайки люто, получаваме допаминов удар

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:11 / 26.08.2024
1263
Има два типа хора на света - единните обичат да ядат люто, а другите - никак. Оказва се, че първите може би го правят предимно по навик и заради усещането, което им доставят пикантните храни. А то си е буквално пристрастяващо.

Според д-р Стюарт Фаримънд, лютите храни ни действат един вид като наркотик. Първоначално ги свързваме с парещата болка, която ни причиняват лютивите съединения капсаициноиди. Но мозъкът ни бързо се научава, че тази болка не е съпроводена с някаква вреда на нас.

Затова и получаваме т.нар. допаминов удар - усещане, което се дължи на хормон, каращ ни да се чувстваме наистина добре. Усещане, което търсим отново и отново след това.

"Това е този вид тръпка, която изпитваш, същата, която изпитваш, докато се движиш с влакче в увеселителен парк, след като шефът ти кaже, че си свършил страхотна работа. Това е усещане за приповдигане", обяснява д-р Фаримънд, пише lifestyle.bg.

Той е на мнение, че поносимостта към пикантните храни е свързана както от части с генетиката, така и в друга степен до това колко от тях сме консумирали. Един вид, колкото повече ядем, толкова повече свикваме с тях и си ги търсим. А и не едно и две изследвания доказват, че ако една жена яде люто, докато е бременна, това увеличава значително шанса и детето й да харесва подобен тип храни, когато порасне, обяснява Daily Mail.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Венци Мицов: Скъпи чалгари, любимата ви музика отдавна ви е изтри...
Един от най-популярните екзотични дестинации въвежда такса вход з...
Известен пластичен хирург: Започнах да отказвам, защото ми дойде ...
Звезди застават до Флорина в "Колко ми даваш"
Терзиев за Цветана Манева: Тя е истинско олицетворение на духа, к...
Радва ни от екрана, но е не само красиво лице, а и майка на три д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).