Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доктор: Продължителното стоене на силно слънце вреди на кожата ни 
Автор: Екип Varna24.bg 13:33 / 14.08.2024Коментари (0)1175
©
Какви поражения може да нанесе палещото слънце на кожата ни и как ефективно да се предпазваме? Какви рискове крие лятото за децата ни? Защо е редно да се консултираме със специалист, вместо да се мажем със съмнителни средства? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Даниел Янков.

Какви поражения може да нанесе на кожата ни безпощадното слънце това лято?

"Силното слънце това лято, наред с много високите до 40 градуса температури седмици наред, може да нанесе много вреди на кожата. Най-малкото при неконтролирано излагане на слънце и неспазване на препоръките за слънцезащита, може да настъпи слънчево изгаряне", каза д-р Янков. 

То може да е от първа до трета степен, като първа степен е леко зачервяване, но трета степен е изгаряне, съпроводено с мехури и със съответните последици от това. Силното слънце може също така да повлияе върху пигментните образувания – бенки или различни други видове доброкачествени образувания, които вследствие на слънцегреенето могат да се променят.

Днес например, в кабинета дойдоха две момичета, с които се уговорихме за преглед другата седмица. И двете с много бяла кожа и с десетки бенки. В тази връзка искам да изтъкна, че при наличие на повече бенки, не препоръчваме излагане на слънце. Особено в млада възраст, тъй като на местата, където най-често се появяват бенки, най-много там изгарят. А това може да има много сериозни последици за бенките, които са изгаряли.  

Какви опасности дебнат децата през този сезон, било то от насекоми, било от горещините? 

"При децата през лятото изключително често се среща една кожна бактериална инфекция – импетиго. Именно заради много високите температури през летния сезон. Тя протича с едни влажни жълтокафеникави корички и рани по тялото, може да обхване много големи площи. Ако не се лекува навреме, може да задълбае и да причини дълбоки следи, петна и белези впоследствие", каза той. 

Какви грешки допускат най-често хората, когато  решават да се предпазят от палещото слънце?

"Добър въпрос, защото непременно държа да отбележа, че хората помежду си, българинът в частност, много обичат да ги лекува комшийката или колегата на работа. Изключително популярно в последно време е да се изписва една течност, която се нарича Верутол, предлага се в Турция. Тя помага при намазване на някакви малки доброкачествени израстъчета", каза Янков. 

Лошото е, че хората започват масово да се мажат с нея, нанасят я дори върху бенки. По принцип, бенките се премахват оперативно, при което може да се вземе и биопсия, пише zdrave.to. Но хората своеволно мажат всякакъв вид образувания с въпросния Верутол. Имайте предвид, че, ако намажете бенка с това средство, какви ще са последиците само времето ще покаже. 

Също препоръчвам носене на удобни дрехи – дълъг ръкав, дълъг панталон, шапка с голяма периферия и избягване на слънцето, когато е най-силно активно. Другата конкретна препоръка е образуванията да се пазят от механично травмиране, защото и то може да допринесе за промени. Имам предвид от търкане със сутиен, с презрамки, с бельото, с колани, с панталони. Просто да се избягва такова механично травмиране. В крайна сметка, ако забележите нещо неблагоприятно, по-добре ненужно посетете специалист за преглед, за да се види, че няма никакви неблагоприятни промени, отколкото обратното – отлагане с години на проблема, който накрая се оказва опасен.

А вярно ли е, че някои лекарства увеличават вероятността от увреждане на кожата?

"Оказва се, че е вярно по отношение на някои лекарствени групи във връзка с възникване на карциномни образувания", каза лекарят. Той посочва, че някои лекарства, предназначени за сърдечни заболявания, много по-често предизвикват злокачествени образувания по кожата.



Още по темата: общо новини по темата: 1058
10.09.2024 »
10.09.2024 »
10.09.2024 »
09.09.2024 »
09.09.2024 »
09.09.2024 »
предишна страница [ 1/177 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Бюджет 2024
Избор на български еврокомисар
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избират нов български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: