Доктор от ВМА: Два милиона българи са със свръхтегло, затлъстяването трябва да се лекува

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
10:16
279
Затлъстяването е социалнозначимо заболяване с голяма честота, което трябва своевремнно да се профилактира и лекува. Безспорно основно значение за развитието му заема начинът на живот – преяждането и липсата на физическа активност. Същевременно нерядко като първопричини за покачването на телесното тегло се установяват и различни ендокринни заболявания – например на щитовидната, надбъбречната или хипофизната жлеза, казва подп. д-р Весела Михнева от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА по повод Международния ден за борба със затлъстяването, който отбелязваме на 24 октомври. 

Основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб.

Ендокринолозите на ВМА са инициатори на редица профилактичните кампании за превенция и ранна диагностика на ендокринни заболявания. И непрекъснато си "сверяват часовниците", участвайки в престижни международни форуми. Последният такъв – във Венеция, Италия, беше посветен именно на обезитета, където бяха обсъдени последните иновативни терапии.

При 65% от страдащите от затлъстяване пациенти е установена генетична предразположеност. Не бива да забравяме и т.нар "спящи гени“, които се събуждат на фона на начина ни на живот.

Как се поставя диагнозата?

За лесна и обективна оценка използваме няколко клинични параметъра. Най-достъпен безспорно е т.нар. индекс на телесна маса (ИТМ). Той се изчислява, като разделим килограмите на ръста в метри на квадрат. Ако получената стойност е над 30, тогава е на лице затлъстяване, а между 25-30 – наднормено тегло. Също така е добре да се следи обиколката на талията. При жените тя е добре да бъде до 80 см, при мъжете – до 94см.

Около 42% от българите са с индекс на телесната маса около 25, като считаме, че приблизително 23% са със затлъстяване I-ва степен, 8-10% – с II-ра, и 3% – с III-та и ексцесивно затлъстяване. Според изследването, 49% от хората в България имат наднормено тегло повече от 6 години, а 12% – над 20 г. Два милиона от възрастното население в България е със свръхтегло, половината от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло, 67 000 от тях със затлъстяване. В последните 50 години честота на случаите на затлъстяване се е утроила.

Обезитетът не е просто козметичния дефект. Фактът, че се виждаме пълни в огледалото, че се сравняваме с моделите в тик ток, това че се налага да пазаруваме дрехи с размер XXL, е само едната страна на проблема, но заедно с това са и свързаните със затлъстяването заболявания, които са над 150 на брой. Най-честите от тях са сърдечно-съдовите, захарният диабет, жлъчно-чернодробните, ставните, някои видове злокачествени заболявания. Като цяло пълните хора живеят статистически по-кратко. 

При болестно затлъстяване продължителността на живот при жените е намалена с 8години, а при мъжете с 10. В Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА обръщаме специално внимание на пациентите с наднормено тегло, правим изследвания и даваме необходимите препоръки и терапия. Не е професионално да се поставя диагноза по телефона или да се изписва лечение без среща с пациента. Ние се стремим да прилагаме комплексен, стъпаловиден подход в лечението на пациента, той да усеща нашата подкрепа. В основата на пирамидата стоят здравословният начин на хранене, навиците, физическата активност, лечението.

Бъдещето в лечението на затлъстяването

С оглед на нарастващата честота на затлъстяване и свързаните с него заболявания, бъдещето на медицината в тази област ще изисква както иновации в лечението, така и повишено внимание към профилактиката. Нужни са редовни прегледи и консултации със специалисти – диетолози и ендокринолози, за да се осигури адекватно лечение на затлъстяването и да се избегнат сериозни усложнения за здравето. Лечението изисква системна борба до края на живота. Отговорността е и на специалиста, но предимно е в ръцете на пациента, когато е получил правилните препоръки и ги спазва.

Съществуват различни класификации на затлъстяването. Според най-популярната сред широката публика, то се дели на гиноидно (тип "круша“) и андроидно (тип "ябълка“). При първото излишните килограми са разпределени преимуществено около ханша и подкожно, а при "ябълка“ – основно около талията. Ябълковидният тип – или т.нар висцерално затлъстяване – крие значително по-голям риск за пациентите. 

Мастната тъкан, намираща се в областта на талията и около вътрешните органи, е патологична, с променена биологична функция и се свързва с отделяне на множество вредни за организма молекули, които, в крайна сметка, повишават индивидуалния риск от захарен диабет и сърдечносъдови заболявания“.

Двете основни причини, поради които затлъстяването е толкова коварно: 

- Първо, макар диагностиката му да е изключително лесна, реална диагноза и научно доказано лечение се стартира години по-късно, отколкото трябва. Причината за това е, че заболяването не боли, а пациентите търсят лекарска помощ за настъпилите вследствие на затлъстяването усложнения като диабет, сърдечно-съдови заболявания.

Битката с килограмите е изтощителна и нерядко с променлив ефект. Мнозина питат дали завинаги трябва да спазват изтощителни диети и стриктен двигателен режим. Много е важно да се придържат към балансиран и индивидуализиран хранителен режим, изграден от специалист.

Кога се включват медикаментите?

Според съвременните препоръки за лечение на затлъстяването следва да използваме медикаменти, ако е документиран поне един неуспешен опит за намаляване на телесното тегло с режим на хранене и физическа активност.

Бариатричната хирургия като краен елемент в лечението?

За кои пациенти е "спасение“ тя и крие ли рискове? Бариатричната (метаболитна) хирургия включва различни оперативни интервенции, които чрез намаление в обема на приетата храна или влошаване на усвояването на приетите макронутриенти, целят трайно намаление на телесното тегло. 

Тя влиза в действие при неуспех от поведенческата и медикаментозната терапия и е най-ефективният метод за лечението на това сериозно заболяване.Напоследък показанията за такива операции значително се разшириха. За болшинството пациенти се приема, че са показани, ако имат ИТМ над 40 и са налице свързани със затлъстяването заболявания.

Затлъстяването при децата

Затлъстяването е "тихата пандемия“. За последните 10 години затлъстяването сред децата в световен мащаб се е удвоило, а прогнозата е, че до 2030 година ще се увеличи с 60%.

У нас, според проучвания, при децата от 0 до 6-годишна възраст проблемът е с ограничени размери: 97% от тях спрямо ръста си се развиват правилно, при 96% от тях теглото е в норма. 2,5% от децата в тази възраст страдат от наднормено тегло. Пораствайки обаче, при тези деца започват проблемите с храненето, с обездвижването, а при седмокласниците 33% от тях страдат от затлъстяване.

В детска възраст не се препоръчва диета или модел на хранене като веганство или вегетарианство. 

Децата се развиват и при тях е необходим всекидневен прием на мазнини, въглехидрати, белтъчини от различен произход, и разбира се, много движение, като препоръките са за минимум един час дневно физическа активност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Синоптик: Застудяването и евентуално толкова коментираните валежи...
Литературно съкровище: Продават за над 1 милион долара оригинален...
Колко пари на месец са нужни, за да се издържаме у нас
Спомените в дигиталния свят – изгубени сред файловете, вече нямам...
Лиъм Пейн е планирал сватба
Христо Стоичков показа внука си - малкия Ицо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).