Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Долната или горната граница на кръвното е по-важна?
Автор: Екип Varna24.bg 22:59 / 20.10.2024Коментари (0)193
©
Макар лекарите да намират за неуместен въпроса, считан за резонен от пациентите, коя граница на кръвното налягане е по-важна, често задаван от тях в кабинетите на специалистите, които чудесно разбират важното значение и на двете граници на кръвното налягане, медиците все пак имат отговор на него. И докато стандартният отговор на хората с бели престилки е "горната граница“, то според конкретния пациент този отговор може и да е различен.

За да разберете по-ясно защо отговорът коя граница на кръвното налягане е по-важна е такъв, както и защо може да варира и да се различава според пациента, състоянието, и най-вече възрастта и заболяванията му, важно е да разберете какво точно сочат горната и долната граница на кръвното налягане и каква е тяхната роля.

 

Горна граница на кръвното налягане и долна граница – коя какво показва?

Хипертонията причинява сериозни усложнения, инвалидизация след прекарани инсулти и летален изход при много от пациентите с неконтролирано заболяване, считана е за бич на съвременното общество, който е сред водещите причини за смъртност в световен мащаб и това прави контрола над кръвното налягане изключително важен.

За да предприеме  мерки пациентът обаче и да посети лекаря си, той трябва или да има оплаквания, каквито често липсват при хипертония, докато не преживее криза или съдов инцидент, или да е наясно, когато измери кръвното си налягане в домашни условия, кои показатели на апарата сочат здравословен проблем и хипертония, налагаща лекарска консултация.

Повечето пациенти погрешно обръщат внимание на горната граница на кръвното си налягане, пренебрегвайки долната. Това може да се окаже добър подход за възрастните хора, при които хипертонията обикновено се отличава с висока горна граница, докато долната може да е нормална или дори да е под сочената за нормална, но е напълно невалидно твърдение и погрешно поведение, ако имаме предвид младите хора. Ясен показател за развитие на хипертония при младите е не горната граница на кръвното налягане, а долната, която ако е повишена, сочи именно хипертония.

Докато горната граница на кръвното налягане, наречено систолично налягане, сочи силата, произведена от сърцето, когато изпомпва кръв към тялото, долната граница на кръвното налягане, позната като диастолична, представлява налягането в кръвоносните съдове, когато сърцето е в покой. Така и  ниската долна граница, и високата също се явяват опасни за пациентите и проблем,  който не бива да се пренебрегва.

Коя граница на кръвното налягане е по-важна?

Отговорът, който пациентите чуват най-често, задали този въпрос на лекаря си, е, че и двата показателя са важни за здравето, но горната граница е по-важна. Вероятно това е по-честият отговор, тъй като той е валиден за възрастните хора, а съвсем сигурно и без да проверим или правим статистика, можем да  твърдим, че за кръвното си налягане лекарите питат по-възрастните пациенти, за които именно горната граница е по-важна.

Вероятно единици ще се окажат младите хора, посещаващи кабинета на лекаря с въпроси за кръвното налягане, но ако все пак сте младеж, вълнуващ се от темата, то имайте предвид, че долна граница при младите хора над 90 сочи хипертония – малко позната и обсъждана тема предвид факта, че малко от младежите имат проблеми, свързани с високо кръвно налягане – рискът от хипертония напредва с възрастта и обикновено засяга хората в зряла възраст и тези в златните години от живота си.

В резултат от дългогодишни проучвания е установено, че за високо се счита кръвно налягане над 130/80 mm Hg. Американската сърдечна асоциация също сочи именно стойности над тези като рискови за пациента и като начало на хипертония. 

Според голяма част от съвременните проучвания и изследвания по темата и в търсене на отговор на въпроса коя граница на кръвното налягане е по-важна, такава се оказва горната граница, чието повишаване сочи по-голям риск от инсулт и сърдечни заболявания в сравнение с повишено диастолно налягане, пише actualno. Но това е така при пациентите над 45-50 години, които всъщност са и по-склонни не само да страдат от хипертония, но и да следят кръвното си налягане, да се вълнуват от показателите на апарата, да задават въпроси на лекаря си, свързани с кръвното налягане включително коя граница на кръвното налягане е по-важна и да страдат от усложнения, причинени от високото кръвно налягане.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Конфликт Израел-Газа
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Местни избори 2023 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: