Дори не сте предполагали колко са полезни скаридите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:28 / 03.06.2024
1275
Скаридите са популярен вид морски дарове, известен със своята изключителна вкусова характеристика и висока хранителна стойност. Те са част от семейството на ракообразните и се различават от другите морски храни по няколко ключови аспекта. Своят специфичен вкус и текстура ги прави уникален и неповторим избор за приготвяне на разнообразни ястия.

Първо, скаридите са източник на висококачествени протеини. Около 100 г скариди съдържат приблизително 24 г протеини. Това ги прави отличен избор за хора, които се стремят към увеличаване на мускулната маса или поддържане на здравословното си тегло. Освен протеините, скаридите съдържат и важни микронутриенти като желязо, цинк и витамини от група В. Тези вещества са от съществено значение за здравето на кожата, косата и ноктите, както и за подпомагане на имунната система. Също така, скаридите са богати на омега-3 мастни киселини, които са известни със своите антиинфламаторни свойства и способността си да подпомагат здравето на сърцето и мозъка.

Поддържането на оптимални нива на омега-3 в организма може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Скаридите предлагат и други ползи за здравето. Някои от тези допълнителни ползи включват:

Подобряване на зрението: Скаридите са богат източник на антиоксиданти като витамин А и астаксантин, които се свързват с подобряването на зрителната функция и подпомагат здравето на очите.

Засилване на костната плътност: Високото съдържание на калций и витамин Д в скаридите ги прави полезни за здравето на костите и може да помогне за предотвратяване на остеопороза и други проблеми с костите.

Намаляване на възпаленията: Витамините и минералите, съдържащи се в скаридите, могат да помогнат за намаляване на възпаленията в организма и да подпомогнат имунната система.

Подпомагане на метаболизма: Протеините в скаридите играят важна роля за метаболизма и могат да помогнат за поддържането на здравословното тегло и увеличаването на енергийното ниво.

За да се възползваме максимално от ползите на скаридите, е важно да ги приготвим по подходящ начин. Един от най-популярните методи за готвене на скариди е гриловането или пърженето във вкусни подправки и масла. Те могат да се сервират както като основно ястие, така и като добавка към салати или паста. Важно е да се отбележи, че приготвянето на скариди трябва да бъде внимателно, за да се избегне прекомерното им варене или прекалено изпичане, което може да доведе до загуба на хранителните им качества и вкус.

В заключение, скаридите предлагат широка гама от ползи за здравето, като са източник на висококачествени протеини, важни микронутриенти и омега-3 мастни киселини, пише puls.bg. Приготвени правилно, те могат да бъдат вкусно допълнение към хранителния ни режим.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Уникален портрет на Караваджо бе показан за първи път в музей в Р...
"Обичам те, братко": Зейн почете паметта на Лиъм Пейн с емоционал...
Маската пада! Разкриват кой е владетелят с тяло на бог от Херакле...
Ново проучване разкрива значителната икономическа тежест на свърз...
"Нова Македония": Твърденията за обща история на българи и македо...
Български пилот: Не, самолетът не "мързелува" на връщане, причина...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).