Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Древен метод върши чудесна работа
Автор: Екип Varna24.bg 12:29 / 13.07.2024Коментари (0)1208
©
Сезонът на летните отпуски настъпи и мнозина градинари се питат как растенията им ще оцелеят без поливане, докато те са на море.

Има един древен метод, който върши чудесна работа за малки градини, благодарение на теракотени саксии, които не са глазирани. Те се заравят в земята и се пълнят с вода. Водата се пропуска през порите на глината и напоява корените на растението в близост. С времето корените започват да растат в посока на този източник на вода.

Ще са ви необходими: глинени саксии, които не са глазирани, запушалка за дупката на дъното на саксията и нещо, с което да покриете съда.

Площ

Необходима ви е една саксия на всеки 1,2 квадратни метра. Самите саксии трябва да са с диаметър около 35 сантиметра. Необходимо е да запушите дупката на дъното на всяка саксия, като за целта можете да ползвате коркови тапи. Ако дупката е по-малка обаче и тапите не стават, можете да използвате восък, след като го разтопите. Можете да разтопите восъка, да поставите съда върху тава, покрита с восъчна хартия, и да излеете восъка вътре в съда. Стремете се да покриете дренажния отвор и малък радиус около него. След това оставете восъка да изсъхне и използвайте нож, за да извадите внимателно съда от тавата. Обърнете саксията (с восъчения дренажен отвор нагоре) и направете същата операция от другата страна. Това трябва да му даде хубаво уплътнение, предава "Телеграф".

Восък

Следващата стъпка е да проверите уплътнението. Восъкът или тапата трябва да спират водата да не изтича. За целта сипете вода в саксията и проверете дали капе за пет минути. Ако всичко е наред, време е да заровите саксията в земята. Изровете достатъчно голяма дупка в почвата, така че горният ръб на съда да е леко издигнат над земята.

Напълнете саксията с вода догоре. След това трябва да поставите нещо върху нея, така че водата да не се изпарява твърде бързо, а и за да не попадат в нея насекоми. За целта можете да използвате и чинийката към саксията. Ако тя е твърде малка, за да покрие горната част, вземете по-голяма чинийка. На много места саксиите и чинийките се продават отделно. Върху чинийката можете да поставите нещо за тежест, например камък. С тази система можете да осигурите напояване на растенията за поне седмица.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Олимпийски игри в Париж 2024
Природни стихии
Болести и зарази
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: