Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Две държави се скараха за дюнер кебапа
Автор: Екип Varna24.bg 14:01 / 30.10.2024Коментари (0)422
©
Тъй като турското правителство иска дюнер кебапът да бъде признат за турски специалитет, любимата закуска за вечеря на всички е голямата тема на дискусии в Германия в момента.

Ако има нещо, което обединява берлинчани, това е апетитът към дюнер кебап. Офис служители в търсене на бърз обяд, деца на път за вкъщи от училище, гуляи до късно вечерта, които си проправят път между заведенията – всички те се отбиват редовно в един от многото магазини за дюнер кебап в града.

Това, което примамва гладните берлинчани, е натрито с подправки говеждо месо, приготвено на вертикален шиш, нарязано на тънки филийки и натрупано в пита хляб с хрупкава салата, често намазана със сос от кисело мляко с чесън. Това е немска версия на традиционния турски дюнер кебап – същото месо, сервирано в чиния с ориз и салата.

И все пак, ако турското правителство има своя път, всеки един магазин за дюнери в Германия – повече от 1000 от тях само в Берлин, според Visit Berlin – може скоро да получи забрана за продажба на дюнер кебап под това име.

В скорошно заявление до Европейската комисия турското правителство поиска дюнер кебапът да бъде признат за турски специалитет, който е роден и развит в днешна Турция. Това ще й даде същия статус като италианската неаполитанска пица или испанската шунка Serrano. Само кебапите, които се придържат към строги критерии, могат да бъдат наречени дьонер кебап – и по-преносимата версия на Берлин няма да издържи теста.

Федералното министерство на храните и земеделието на Германия (BMIL) беше една от 11-те организации, които подадоха възражение. "Приехме под внимание молбата от Турция с известно учудване", каза говорител в изявление за BBC.

"Дьонер кебапът е част от Германия и разнообразието от методи за приготвяне отразява многообразието на нашата страна – това трябва да бъде запазено", продължава изявлението. "В интерес на многобройните фенове в Германия, ние се ангажираме да гарантираме, че дюнер кебапът може да остане такъв, какъвто се приготвя и яде тук."

Берлинската версия на дьонер, която оттогава е прегърната в Германия, се ражда в началото на 70-те години на миналия век, според Visit Berlin. Двама отделни мъже претендират за създаването му. Мехмет Айгюн и Кадир Нурман бяха част от вълната от турски "гастарбайтери", които помогнаха за подхранването на следвоенния икономически бум на Германия. Те взеха класическия турски дюнер кебап и го превърнаха в лесен за ядене сандвич, който сега е икономическа сила сам по себе си.

Смята се, че скромният дьонер генерира годишни продажби от около 2,3 милиарда евро само в Германия и 3,5 милиарда евро в цяла Европа, според базираната в Берлин Асоциация на турските производители на дьонер в Европа. Неговата достъпна цена го превърна в инструмент за печелене на политически точки: по-рано тази година германската лява партия Die Linke поиска правителството да въведе Dönerpreisbremse или таван на цената на döner. Но правителството отказа.

Издигането на този скромен сандвич в ежедневна храна е забележително постижение на едно поколение турски мъже, според Дениз Бухолц. "Нищо не беше записано; техните рецепти се предаваха от уста на уста. Обществото не придаваше никаква стойност на това, което правеха, но те правеха това, което правеха с убеденост."

Бухолц е наполовина германец, наполовина турчин съсобственик на берлинския Kebap with Attitude - ресторант, който възприема по-съвременен подход към ястието, въвеждайки модерните вкусове на дьонерите, които сега са стандартни за пици и бургери.  

Селекциите включват Funky Mango, направено с пилешко месо, лютеница от манго и червена боровинка и песто от сусам и кориандър; Vallah Vegan, направено с растително месо, карфиол и нар; и трюфел Delüks с телешко, зелени аспержи, печени картофи и настърган трюфел.

Нито едно от тях няма да бъде позволено според турското предложение, което регулира всичко до ширината на всяко парче месо (с дебелина между 3-5 мм). Говеждото трябва да е от говеда на възраст най-малко 16 месеца и да е мариновано със специфични количества животинска мазнина, кисело или прясно мляко, лук, сол и мащерка, както и черен, червен и бял пипер.

Не всеки обаче вярва в строго определен дюнер. Кулинарният историк Мери Ишън, която е писала много за историята на турската кухня, казва, че е видяла развитието на дюнера през десетилетията, в които е живяла в Турция. Като за начало, казва тя, говеждите дюонер, сервирани днес в цяла Турция, са скорошна иновация.

"Бях тук през 70-те години и дьонерът винаги се правеше с агнешко", смята Ишън. "Не знам как стана това, но изглежда са убедили хората, че агнешкото е мазно и вредно. Много хора тук вече не пипат агнешко – ядат само говеждо.

- И ако си спомням правилно, току-що ядохте малко нарязан лук с него. Нямаше да ядете домати и чушки, както ви натрапват днес.

Işın изследва историята на кебапа в статия, озаглавена Османската култура на кебап и възхода на кебапа Döner. "Това е история с много огромни пропуски", казва Ишън, отбелязвайки, че изразът "döner kebab" не се появява в писмен османски източник до 1908 г., въпреки че най-ранните изображения на döner kebab, изпечен на хоризонтален шиш, датират от 17-ти век , в две миниатюри в турски превод на епическата персийска поема Шахнама.

"Има много, много малко информация за него, но знаем, че трябва да е било там, защото изведнъж през 19-ти век идват чуждестранни туристи и говорят за дюнер кебап. Сякаш беше толкова вездесъщ, че не- един местен видя смисъл да говори за това."

Османската кухня традиционно включва набор от шишчета или печено месо, включително малки парчета овнешко, сервирано на шиш (şiş kebabı) и печено на фурна месо (tandır kebabı). Döner kebab, дискове месо, изпечени на въртящ се шиш (името идва от глагола "dönmek", което означава "завъртане"), първоначално е бил храна на открито, популярна при пикници.

Една улика за това как се е развила идва от разказ от 1433 г. на Бертрандон де ла Брокиер, френски пътешественик. Той описва среща с група турски пътешественици в Анадола, които го поканиха да сподели техните печени на шиш овце.

"Вместо да чакат цялата овца да се сготви, те режат филийки отвън, което, разбира се, има много смисъл – няма да чакате четири часа, преди да се сготви цяла овца, нали?" Ишън добавя. "Хоризонталният шиш става вертикален по-късно, когато отворят къщи за кебап, където вертикалният шиш заема по-малко място."

Европейската комисия нареди на турското и германското правителства да започнат преговори за намиране на компромис, но последиците от всяко споразумение вероятно ще се усетят по целия свят, където дьонерът се превърна в един от най-популярните износни стоки на Турция.

 

Ülkü Gani, която води обиколки с турска храна в Сидни за Gourmet Safaris, свързва любовта си към храната с детството, прекарано, помагайки на родителите си да продават кебапчета на пазарите Flemington в Сидни .

"След училище гледах как майка ми и баща ми приготвят съставките у дома: смесват подправките със сместа от кайма, наслояват слоевете кайма с тънки слоеве пържола отгоре. Баща ми казваше, че пържолата държи всичко заедно. увийте го плътно и го занесете в хладилника – и това нещо тежеше 50 кг."

Шишчетата, които семейството сервира, бяха подобни на класическите берлински рецепти, с пита хляб, пълнен с домати, маруля и лук, както и месото. Имаше избор от сосове, включително сос от кисело мляко.

"Каймата се блендира с лук и червена чушка, а след това слагат червен пипер, черен пипер, сол, може би малко кимион", спомня си Гани. "Турската кухня не надделява над храната с твърде много подправки и сосове. Става дума за оставянето на основната съставка да изпъкне."

Гани казва, че шишчетата не са единственото турско ястие, което е получило кулинарно ехо по целия свят. "Правим сърми, наречени сарми – което означава "навити“ – които правят и в Украйна и България", разказва тя. "Имаме пълнени лозови листа, които наричаме долма – което означава "пълнени" – които гърците наричат ​​долмадес.

"В крайна сметка храната е нещо общо за всички нас. Всички се свързват с храната."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Денят на народните будители
Бюджет 2024
Газови доставки
Интегриран градски транспорт на Варна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: