Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Еколог: През последните 200-250 години драстично сме променили състава на атмосферата и киселинността на океана
Автор: Йоланда Пелова 17:25 / 30.05.2024Коментари (0)1559
©
Всяко наше действие има отношение към това какво се случва с околната среда. Тя деградира, повсеместно има разпад на биоразнообразието и се наблюдават климатични промени. Това каза председателят на Института за кръгова икономика Асен Ненов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Доказано е, че човешката дейност през последните 200-250 години драстично е променила състава на атмосферата и киселинността на океана. "Оттук нататък ще се сблъскваме с повече рискове, по-малко предвидимост и повече щети и загуби. И именно тук трябва да са фокусирани действията ни – как да намалим този ефект върху околната среда, която разрушаваме, и от друга страна как да се адаптираме към това, което вече не може да се поправи“, посочи Асен Ненов.

Конвенционалното земеделие днес използва химически продукти, които правят производството на по-големи обеми продукция по-лесно, даде пример той. "Това има огромен ефект върху природната среда и намалява драстично биоразнообразието, защото изчезват опрашители. Това има ефект и върху климатичната система. Ако намалим живите форми, тогава и климатичната система се дестабилизира, т.е. микроклиматът в тези хабитати става неприемлив за всичко живо“, обясни експертът.

Екологичната перспектива в кръговата икономика е дълбоко застъпена, но факторът за промяна на мисленето е много важен, подчерта Асен Ненов. "В природата отпадъците отсъстват, всичко е ресурс. Ако генерираме отпадъци, шум, газове, това означава, че губим, че нашият процес не е съвършен. Кръговата икономика се фокусира върху дизайна на продуктите, защото още на тази фаза се генерира около 70% от отпадъка, който продуктът ще причини“, обясни той.

Начините да намалим използването на суровини са много. "Най-важно е да намалим консумацията като потребители и да имаме осъзнатостта, че това, което е дадено в природата, не може да се ползва до безкрай. Има граници, които не могат да бъдат преминавани, те се наричат планетарни граници или предели. От девет такива в момента ние сме преминали шест. Това означава със сигурност дестабилизация на реда, в който сме свикнали да живеем. От нас зависи в каква степен ще се задълбочи рискът и непредвидимостта ни“, подчерта Асен Ненов.

По думите му за българите темата за опазването на околната среда е важна. "Българите имат запознатост, осъзнатост и намерения, свързани с околната среда и възстановяването й, много над средното за Европа. Тук сме водещи по начин на мислене“, отбеляза експертът.

Институтът за кръгова икономика работи съвместно с редица висши учебни заведения. "Работим в посока образоване на студенти в различни висши учебни заведения, в различни специалности. Например в специалност "Архитектура и строителство“ имаме факултативен курс за кръгови модели в строителството, които ще позволят да мислим за друг начин на строене – на разглобяеми сгради, с много висока ефективност и комфорт. Когато се говори за енергиен преход, трябва да се има предвид, че се говори за много повече иновации, много повече комфорт, много повече пари за всички“, поясни Асен Ненов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: