Екологичните нужди на планетата налагат нови правила в модата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:11 / 02.06.2024
1104
Блуза от коприва, рокля от соя или бананови листа, обувки от рибени люспи. Екологичните нужди на планетата налагат нови правила в модата. Кои са хитовите материи, които се търсят и налагат все повече в производството на дрехи, обувки и аксесоари? 

Така както хората имаме нужда да дишаме, така и планетата се нуждае от същото. На пазара все по-смело се предлагат алтернативни на познатите ни материи – памук, полиестер, еластан. Наричаме ги “дишащи", защото са приятни за носене, но са доста по-скъпи от синтетичните. Вероятно всеки човек има в гардероба си дрехи и аксесоари от естествени нишки, но знаем ли от кои растения идват?

Задно с Николета Иванова, която е от едно китно кюстендилско село, екип на NOVA надникна зад шарения свят на натуралните багрила и научи как сами вкъщи можем да дадем нов живот на любими стари вещи.

Светът се задъхва от модата. И се налага тя да се промени, за да спаси от тонове отпадъци света. А новите материи се правят от растения като копривата. В Средновековието тя е била дори по-предпочитана от памука, но днес е доста по-скъпа. По-евтина алтернатива е конопът, който не се мачка и задържа естествената телесна температура.

Лиоселът, често срещан като основна материя на спалното бельо, се прави от евкалипт. А какво ще кажете за кожа от гиганската риба апарайма или бананови листа? Каквото и да изберете, знайте, че модният стил и отговорното отношение към околната среда могат да вървят ръка за ръка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Трошанов: Българската фантастика претърпява рененсанс, чит...
Кристина Костова коментира основната идея за създаване на шрифт з...
Мая Бежанска: Мастър класът "Играй с нас" е за всеки, който има л...
Meteo Bulgaria: Мощна буря удря България до часове, има опасност ...
Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при ...
Нов регламент за бутилките с капачки, които не се отделят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).