ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Експерт: Кетчупът и майонезата, подложени на високи температури, стават много вредни | ||||||
| ||||||
Д-р Андрей Велчев е председател на Сдружението "За достъпна и качествена храна" и в новия епизод на подкаста на "Бизнес новините" той разкрива резултати от проверките на сдружението в обекти по различни курорти. Последните проверки са били във Варна и Велинград. Според Велчев един от най-сериозните проблеми, установени масово и на двете места, е лошата хигиена. Проблеми се установяват не само при сладоледа и царевицата, но и при палачинките и изобщо храната, която се продава на открито. "Сосовете тип кетчуп и майонеза стоят или до котлона, или на пряка слънчева светлина. При температури стигащи до 40 градуса, не трябва да си експерт, за да си дадеш сметка, че на третия час този продукт ще е не само негоден, но и вреден, каза Велчев. Той е категоричен, че ние като потребители, трябва да сме най-строгите регулатори на пазара. "Задължително взимайте касови бележки независимо какво купувате. Така, ако имате проблем след това, здравословен в следствие консумацията на дадена храна или някакъв друг проблем, може да сигнализирате и нарушителят да бъде открит по данните от бележката. Ако не ви дадат бележка, а само контролен бон, по никакъв начин не можеш да си търсиш правата", обясни експертът. Сред най-куриозните случаи, на които се е натъквало сдружението е, че в един от обектите за храна, търговецът който взима парите от клиентите, със същите голи ръце слага храната по чиниите. Друго нещо, което се вижда все по-масово и не се взимат мерки срещу него, е, че лъжичката, с която се гребат сладоледите е една и съща за всички видове, държи се в една вода цял ден и според експерти това развива микроби, които се пренасят по сладоледите. Извън летните неща, за които трябва да внимаваме, Велчев дава съвети и за какво да внимаваме, когато влезем в супермаркета. По думите му трябва да гледаме внимателно какво взимаме. "Обикновено на щандовете най-отпред се намират продуктите, с изтичащ срок на годност. Преди да вземете даден продукт, вижте датата и тогава преценете дали да вземете. Следете и за нарушена опаковка", казва експертът. Според него относно млечните продукти, е добре потребителите да залагат на мандри и фермерски магазини, за да са по-сигурни в качеството. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявяват новия партньор на Ралица Паскалева в "Игри на волята"
08:51 / 25.11.2024
Скъпите имоти във Варна: Каква е причината?
13:15 / 24.11.2024
Догодина вероятно няма да има български праскови, череши и сливи?
09:36 / 24.11.2024
Meteo Balkans пусна пълна прогноза за времето за декември, снегът идва!
18:50 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: