Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Експерт: Клиничните изпитвания за пробиотици като лечение на повечето заболявания не са показали полза
Автор: Екип Varna24.bg 18:14 / 07.01.2025Коментари (0)430
©
Усещали ли сте някога "пеперуди“ в стомаха си, когато сте развълнувани или нервни? А случвало ли ви се е внезапно да почувствате глад, след като сте видели реклама на пица по телевизията? Е, това е интуицията ви, която комуникира с мозъка ви.

Червата имат свой собствен микробиом, общност от микроскопични организми, като бактерии, вируси, гъбички и паразити, които живеят в нашите чревни трактове. Тялото има още четири други основни микробиома: дихателни, кожни, урогенитални и орални. Като цяло те съставляват човешкия микробиом, трилионите микробиота, които живеят вътре и върху тялото.

Вашият микробиом е от съществено значение за вашето здраве. Но какво точно представлява? Мислете за това като за миниатюрна екосистема, казва Джъстин Зоненбург, професор по микробиология и имунология в Медицинския факултет на Станфордския университет.

"Добра аналогия е да мислим за това като за тропическа гора – много видове с различни форми и размери се събират, но в микроскопичен мащаб, за да създадат тези сложни общности в различни места по тялото“, казва той.

Тези малки светове помагат за защитата на тялото срещу нахлуващи патогени, активират имунната система и усвояват храната – и това е само малка част от функциите им. Повечето чревни микроби са полезни, докато други са вредни. Но дори полезната микробиота може да причини проблеми, като гъбична инфекция или заболяване, ако не е балансирана.

От основните микробиоми червата са най-изследвани, поради което са и най-добре разбрани. Ето какво знаем за това как здравословното им състояние се отразява на цялостното ви здраве и дали е възможно да му се повлияе.

 

Какво представлява чревният микробиом

Чревният микробиом се състои от цялата микробиота, която живее в нашите чревни трактове, включително стомаха. Повечето от тези организми обаче се намират в дебелото черво.

Тези миниатюрни организми, особено бактериите, помагат на тялото да разгради въглехидратите, протеините и захарите до полезни хранителни вещества и да преработи фибрите в дебелото черво или колон - мускулна тръба с дължина приблизително 1,5 м, която се намира в най-долната част на стомашно-чревния тракт.

"Всичко, което ядем и пием, усвояваме и не усвояваме, слиза през чревния ни тракт до дебелото ни черво, където се намира по-голямата част от микробите, и се превръща в храна за микробиома“, казва Гейл Крески, микробиом изследовател в отделението по педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене в Cleveland Clinic Children's.

Съществуват и по-сложни връзки между чревната микробиота и здравето. Многобройни проучвания показват, че излишъкът или липсата на определени бактерии в червата има силна връзка с появата на диабет; но консумацията на фибри, например, може да увеличи разнообразието на микрофлората, да намали нивата на кръвната захар и да помогне на хората да поддържат здравословно тегло.

Когато пък микробиомът на червата е балансиран, "бактериите произвеждат много полезни молекули и метаболити, за които е известно, че са полезни за тялото“, казва Крески. Например витамин К, известен като "витамин за съсирване на кръвта“, се произвежда предимно от чревни микроби. Фолиевата киселина, която помага на тялото ни да създава нови клетки като кожа, коса и нокти, също се произвежда от микробиома на червата.

Но при всеки човек определението за "балансирани“ черва варира, което го прави толкова сложна част от тялото. Докато здравите черва имат високо ниво на разнообразие от микробиота, няма универсален маркер за здравето на червата, според Пурна Кашяп, професор по медицина и физиология в Клиника "Мѐйо“ (Mayo Clinic). Това, което е "нормално“ за някого, може да не е за някой друг.

Супермагистралата черва-мозък

Друг сложен елемент от микробиома на червата е връзката му с мозъка, известна като "ост черва-мозък“. Има много нови изследвания по темата.

Червата осигуряват между 90 и 95% от серотонина в тялото, който предава съобщения между нервните клетки - като усещането за пеперуди - и помага за регулирането на функциите на тялото като сън, настроение и храносмилане. Чревната микробиота също така подпомага производството на други невротрансмитери и химикали като допамин и триптамин, които играят роля при тревожност и депресия.

"Там е цяла аптека. Сякаш имаме малка фабрика за лекарства в червата си“, казва Зоненбург. "Има стотици, вероятно хиляди, различни подобни на лекарства съединения, които се произвеждат от нашите чревни микроби и се абсорбират в нашата циркулация.“

Червата дори имат собствена нервна система, чревната система, често наричана "вторият мозък“ на тялото. Тя има много от същите невротрансмитери като мозъка, които могат да помогнат за усещане на болка и да активират имунната система. Тя също така придвижва храната през храносмилателната система.

"Може да функционира напълно независимо от мозъка, ако е необходимо“, казва Кашиап.

Връзката между червата и мозъка е очевидна много по-дълго, отколкото хората я изучават, казва Кашиап - например, помислете как някои хора получават диария, когато са нервни или стресирани, а други получават запек, когато са депресирани.

Сега проучванията показват, че различни невродегенеративни разстройства, включително аутизъм, болест на Паркинсон и Алцхаймер, всички имат връзка с дисбиоза или дисбаланс на чревната микробиота, според Крески.

Изследователите обаче все още изучават как точно работи супермагистралата между червата и мозъка. Например знаем, че хората с депресия или други разстройства на настроението често получават запек.

"Но чревната дисбиоза ли причинява това или разстройството на настроението причинява чревна дисбиоза? Това не е напълно известно“, казва Крески.

Зоненбург се съгласява. "Все още сме в началото на разбирането на това“, казва той.

Как можете да подобрите своя микробиом

Ако чревният микробиом е от решаващо значение за различни аспекти на физическото ни благополучие, как можем да поддържаме здравето му или да го балансираме отново след стомашен вирус или преяждане със сладкиши например?

Това, което консумирате, влияе върху микробиома на червата ви. Например, тялото ви усвоява храни с високо съдържание на захар и ниско съдържание на фибри бързо, което не оставя много хранителни вещества за чревната микробиота за консумация, докато захарта, която не се усвоява, може да храни патогенни бактерии. Междувременно антибиотиците могат да убият добрите бактерии заедно с лошите.

Но микробиомът на червата е устойчив и ще се възстанови сравнително бързо, ако този човек възобнови здравословната диета или спре да приема лекарства, според Крески.

Това също така означава, че само една дългосрочна здравословна диета може наистина да поддържа или подобрява чревния ви микробиом. Експертите препоръчват да се ядат храни с високо съдържание на фибри, като сложни въглехидрати, намиращи се в зърнени храни, зеленчуци и бобови растения. Трябва също така да включите ферментирали храни, като кимчи, кисело мляко и кисело зеле, които съдържат свои собствени пробиотици - живи микроорганизми, които могат да увеличат разнообразието на микрофлората в червата. Също така ограничете захарта и комбинирайте диетата си с фибри, като ядете плодовете си, вместо да ги пиете на сок.

Що се отнася до пробиотиците, мултимилиардна индустрия, често рекламирана като универсална за всички наши различни микробиоми, реалността е много по-сложна и увещаването на червата да приеме пробиотик е трудно, предаде nationalgeographic.bg.

(Пребиотици, пробиотици, постбиотици – каква е разликата?)

"Пробиотиците в тази ситуация са по-скоро дете, което се премества в чисто нова гимназия, където не познава никого. Те ще бъдат отхвърлени, защото всички останали микроби в тази общност са свикнали един с друг“, обяснява Кашиап.

Всъщност клиничните изпитвания за пробиотици като лечение на повечето заболявания не са показали полза, според Кашиап, посочвайки насоките на Американската гастроентерологична асоциация.

Пазарът на пробиотици също така включва много различни видове с различно качество. Ориентирането в това може да бъде объркващо и непосилно за потребителя. Освен това пробиотиците не се считат за лекарство в САЩ, така че повечето от тях не се регулират от Администрацията по храните и лекарствата.

Ако възнамерявате да приемате пробиотична добавка, винаги първо се консултирайте с лекар. Някои могат да бъдат вредни за хората, като тези на имуносупресивни лекарства, според Крески.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: