Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Експерт: Не пийте кафе при вирусна инфекция и грип
Автор: Екип Varna24.bg 10:49 / 17.10.2023Коментари (0)1166
©
Внимавайте с консумацията на кофеин, защото освен дехидратиращ, има и лек диуретичен ефект, така че изобщо не се препоръчва при повръщане и диария.

Топлите напитки често се смятат за лек за различни респираторни заболявания, като настинка или грип, а проучванията показват, че горещите напитки могат да помогнат за облекчаване на симптоми като хрема и възпалено гърло.

Когато става въпрос за кафе обаче, нещата не са толкова прости и една от най-големите причини е, че то ни държи будни, а когато е болно, тялото има нужда от почивка.

"Кофеинът е стимулант и неговият стимулиращ характер може да бъде контрапродуктивен“, казва Суан Хасиг, професор по епидемиология в Училището по обществено здраве към Университета на Ню Орлиънс. И добавя, че "когато се сблъсквате с вирусна инфекция, наистина трябва да си починете добре“.

Хасиг казва, че сънят помага на тялото да се бори и да се възстанови от вируси и тъй като целта на кафето е да ни държи будни, то може да затрудни съня, от който се нуждаем в този момент. Същото важи и за енергийните напитки, които често съдържат повече кофеин от чаша кафе.

"Твърде много кофеин може да бъде лошо за вас, дори когато сте в най-добро здравословно състояние“, казва Хасиг, а когато се консумира в големи количества, кафето може да ни дехидратира.

Д-р Даниел Монти, председател на Департамента по интегративна медицина и хранителни науки във Филаделфия, добавя пред HuffPost, че трябва да внимавате с консумацията на кофеин, тъй като освен дехидратиращ, той има и лек диуретичен ефект.

Вместо това е важно да се хидратирате с вода, каза д-р Монти и добави, че "ако повръщате или имате диария от заболяване, е особено важно да останете хидратирани (вода, не кафе).

"Оводняването може да бъде тревожен фактор, ако заболяването е сериозно и е например по-тежка форма на грип“, казва лекарят и допълва, че тогава кафето не е добро, защото може да разстрои и стомаха.

Д-р Хасиг добавя, че "някои инфекции като грипа също могат да причинят стомашно-чревни симптоми и влошаването на цялата система от стомаха до червата просто не е добра идея."

"В такъв случай е препоръчително да пропуснете и сутрешното кафе. Иначе няма нищо лошо в чаша кафе, особено през първата половина на деня, защото може да предотврати главоболие и да ни помогне да функционираме“, казва д-р Хасиг, "но трябва да сте умерени и да си почивате достатъчно“.

Той смята, че "много е важно да поддържаме добро ниво на хидратация през цялото време, особено по време на заболяване, като най-подходящи са обикновената вода, натуралните сокове, както и топлите билкови чайове и горещата супа, пише БГНЕС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: