Експертен съвет: Никога не слагайте добавка за масло в двигателя на автомобила

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:49 / 27.05.2024
1245
Добавки за двигателно масло се продават навсякъде и се рекламират, като полезни продукти, които, като се твърди, намаляват износването, удължават живота и на маслото, и на двигателя и почистват вредните отлагания. Но според едно проучване, включващо серия от лабораторни тестове и анализи в реални условия, маслените добавки имат потенциала да причинят много повече вреда, отколкото полза.

The Motor Oil Geek в YouTube прави въпросното проучване, като използва популярни добавки за масла на пазара, а идеята е да разбере дали тези добавки са полезни за поддържане на здравето на вашия двигател. Авторът с никнейм Lake Speed ​​Jr. работи 12 години като специалист по смазочните материали към Joe Gibbs Racing, така че ако някой знае как работи маслото, то това е той.

Speed ​​Jr. избра за този тест девет продукта - добавки за масло, които можете да намерите на рафтовете на всеки магазин за авточасти. Тези смеси са изключително популярни, но според теста е по-добре да ги оставите извън маслото на вашия двигател.

Важно е да разберете, че моторното масло вече е много сложна, прецизно формулирана смес. Проектирано е в лаборатория от екип инженери, които са го създали да работи при специфични обстоятелства. Добавянето на добавка към сместа, независимо колко добре е формулирана, винаги ще повлияе на свойствата на базовото масло. Резултатът, според Speed ​​Jr., цитиран от automedia, е по-кратък живот на маслото и вероятно повече износване.

"Ако трябва да сложите добавка в маслото си, значи сте избрали грешното масло“, казва той. В теста за окисление Speed ​​Jr. открива, че добавките увеличават вискозитета на маслото и причиняват дисбаланси в сместа, намалявайки ефективността на маслото. В отделен тест той открива, че добавката извлича вода от атмосферата (наличието на вода в двигателя е лошо) и всъщност повишава температурата доста преди двигателят да достигне работна такава.

Добавките са особено опасни за двигатели с директно впръскване, казва Speed ​​Jr. Наличните големи количества калций и натрий всъщност могат да причинят нискоскоростно предварително запалване, което му дава потенциал да причини сериозни щети. Добавката повишава киселинността на маслото, отваряйки двигателя за повреди, причинени от корозия и прекомерно износване на лагерите.

Накратко, Speed ​​Jr. казва, че трябва да стоите далеч от маслените добавки и вместо това да изберете правилното базово масло за вашия двигател. "По същество, когато добавите добавка към вашето масло, то това е своеобразна химическа руска рулетка“, казва той.

Въпреки че добавките за масло са лоши, не трябва да отхвърляте добавките за гориво, според Speed ​​Jr. Всяка добавка за гориво от голяма марка съдържа химикал, наречен полиетерамин, детергент, който почиства инжекторите и премахва отлаганията в горивната камера.

Почистването на инжекторите означава по-добро разпръскване на горивото по време на процеса на горене, което води до повече мощност и по-голяма ефективност. Така че, ако искате да подобрите здравето на вашия двигател, започнете с горивната система, а не с маслото.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Симона Загорова тръгнала по доктори за отслабване още като дете
Юлиана Дончева получи романтично пътешествие за рождения ден
Наум Шопов продава колата, но май завиши цената
Окончателно Бен Афлек напусна Дженифър Лопес
Бившата на Башар Рахал роди от новия си мъж
Геро обиден заради "Скрита самоличност"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).