Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Екзотични заведения изкушават ценителите на добрата кухня във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 24.01.2009Коментари (0)11899
Любителите на добрата кухня във Варна са изкушени от множество ресторанти, които предлагат френска, италианска, ориенталска и източна кухня. Наред с множеството традиционни български ресторанти, в морската столица има изобилие от заведения за всеки вкус, които могат да изкушат и най-заклетите гастрономи.

Безспорно най-много ресторанти предлагат китайска кухня - минимум седем на брой. Сред тях са „Guan Dong", „Чжоу", „Фан тай", „Азия", „Пекин", „Щастлив век", „Златен дракон", „Дзя Мин - Небесна храна" и др. Там клиентелата е най-голяма, особено в почивните и празничните дни. От една страна това се дължи на ниските цени, а от друга е големия грамаж на порциите.

Китайската кухня широко се смята за една от най-богатите и разнообразни кухни и наследства в света. Тя произлиза от различни райони на Китай и е разпространена широко в много други части на света - от Източна Азия до Северна Америка, Австралия и Европа. Оризът е незаменима част от повечето китайски ястия. Въпреки това, в много части на Китай, особено в Северен Китай, преобладават житните храни като фиде и хлебчета, приготвени на пара (mantou ??) за разлика от Южен Китай, където преобладава използването на ориз. Независимо от важността на ориза в китайската кухня, в крайно формална обстановка може да се окаже, че въобще не се сервира ориз. В такъв случай ориз се предлага едва когато не останат никакви други ястия или като символично ястие на края. Супа обикновено се сервира в началото и на края в Южен Китай.

Във варненките китайски ресторанти безспорно най-продаваните са пиле с гъби и бамбук, както и ориз осем съкровища. За една от тези порции средната цена за 700 г. е около 6 лв. За същото количество само за около 3 лв. може да хапнете ориз с пиле и зеленчуци. Кулинарните изкушения продължават с пиле по съчуански, пиле със сладко-кисел сос, патица със зеленчуци и патешки филенца със сусам. Всички тези ястия също са за около 6 лв. Ориз Хонг Конг, ориз с три вида месо, ориз със зеленчуци, ориз с пиле и къри, и зеленчуци пък се предлагад за около 3 - 3,50 лв. Не трябва да се пропуска и пърженият сладолед, който е за около 3 лв., както и панираните ябълки, банани, ананаси с мед. Техните цени варират от 2 до 2,50 лв.

Френската кухня си е изградила репутацията на най-добрата в света. В нея широко се използват риба и морски продукти, телешко, агнешко, птиче, заешко. Свинското месо е застъпено най-малко. Охлювите и жабешките бутчета се считат за изтънчен деликатес. Приготвянето на месо с плънка е широко разпространено.От зеленчуците преобладават грах, ангинари, аспержи, чесън, домати, бамя, гъби. Яйцата са също важен елемент от френската кулинарна традиция. Типичен пример е многообразието от рецепти за омлети.

Много разпространен като подправка е т. нар. "буке гарни" (bouquet garni), представляващ връзка от магданоз, мащерка, дафинов лист, босилек, стрък от целина, розмарин, чубрица. Съставките могат да варират в зависимост от ястието за което се използва. Връзката се готви заедно с ястието, след което се премахва.

Друг изключително важен и популярен продукт във френската кухня е сиренето. Използват се широко както като съставки за сосове, така и като десерт, който според традицията се състои от 4 вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Обикновено се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.

Следващата френска кулинарна икона - виното се използва освен по основното си предназначение, също и при приготвянето на сосове и маринати.
Фламбирането е един от най-важните методи за финалното оформяне на някои месни ястия, а често и най - голямата атракция при сервиране.

Във Варна френските ресторанти също не са малко на брой. Помните ли онези вкусни френски палачинки, прекрасната сангрия и приветливото обслужване във „French connection" (френска връзка) във Варна? Собствениците на това заведение са пренесли опита си на ново място. То се нарича ресторант "Бордо" (Bordaux), намира се на ул."Цар Симеон"3 и предлага френски специалитети. Атестат за оригиналността на "френската връзка" е неговия собственик - г-н Гротие (наполовина французин). Персонала е съвсем скромен - съпругата му Кремена е готвач, а мадам Соня помага в кухнята.

Сред салатите специално внимание заслужава фромаж със зелена салата, синьо сирене, камамбер, пармезан, кашкавал, домати и дресинг. Гъши дроб върху канапе от карамелизирани круши и калмари, фламбирани в мастика си е направо изкушение. Въпреки, че рецептите са оригинални френски, както във всеки семеен ресторант, блюдата носят характера на собственика. Ще направите голяма грешка, ако не опитате трюфелите, които са със синьо сирене и вече са любим десерт на Теодосий Спасов. Собственика скромно определя ресторанта като място, където да се видиш с приятели (често там са франкофони) и да опиташ нещо вкусно. "Бордо" има и лятна градина с 20 места.

Охладено "Божоле", френски сирена, фини колбаси и френските хлебчета "Лагард" с орехи, стафиди и маслини са в центъра на менюто на ресторант "Бохеми", който е разположен в двора на Почетното консулство на Франция и Германия на ул. «Братя Шкорпил» №3. Сред салатите се открояват «Цезар» - приготвена по класическа рецепта от зелена салата, пилешко филе, цезар дресинг, чеснови крутони и пармезан. «Капрезе» - кръгчета белени домати, рукола, пресен босилек и моцарела и «Домати с пресен пипер» - домати с пресен пипер, лук, босилек, рукола, българско бяло сирене, овкусени със зехтин.

Ризото, тигрови скариди соте и гъшият дроб са предястията, които задължително трябва да опитате. Свинското джоланче по баварски, пиле с кайсиителешки котлет и филе от сьомга пък са основните ястия, които изкушават всеки гастроном. Бисквитената пита и топящият се шоколадов кейк да десертите, на които не може да устои нито един любител на изтънчените ястия.

Продължавам разходката из варненските заведения, които си струва и вие да посетите, ако сте като мене любител на хубавата храна, луксозната обстановка и доброто обслужване. Това е ресторант, който изкушава с изисканите си рибни специалитети. За да ги опитате не задължително да ги търсите близо до морето. В центъра на града можете да ги опитате през цялата година. Расторантът „Лавера", да не забравя да кажа че е на ул."Македония", носи името си на френското петролно пристанище на Лазурния бряг. Собственикът му г-н Невин Бояджиев - стар морски вълк, приключва кариерата си на моряк в Лавера. Освен това дълго време е работил във Франция.

„Морската" атмосфера присъства и в ресторанта - една от двете зали е декорирана с различни аксесоари и снимки, свързана с хората на морето. Втората по-голямата зала, предлага картини и гредки от стара Варна. Тук могат да се видят някой снимки на популярни личности, посещавали заведението през последните години. Онези посетители, който търсят уединение, ще го намерят в малкото сепаре.

Ресторантът предлага около двадесет вида риба. Сред специалитетите можете да опитате „Маринеро", приготвен със сьомга, задушена във фолио. Няма да се разочаровате и от националната българска кухня, като опитате специалитети от заек, агне или пиле.

Изискани ястия и специалитети очакват гастрономите във френския ресторант "Belle Epoque", сред завеси от органза в графитено и лила, мебели и екстравагантно осветление. Той се намира в Гранд хотел «Варна». Там може да се насладите на фантастични блюда, отбрани вина и тиха музика. В засуканото меню фигурира салата "Париж" (с пилешко филе, бекон, картофи, печен пипер и целина), предястие "Дон Леон" (авокадо, скариди, лек винегрет), тартар от прясна риба, медальони от гъши дроб и сос "Порто", патешко магре с мед и сос "Айоли" и картоф "Пон Ньоф". За десерт можете да си поръчате "Нуга Гласе" с кашу и кедрови ядки.

Ресторантът на "Грандхотел Мусала палас" е безспорно едно от най-елегантните и уютни гурме заведения във Варна. Интериорът му създава неповторима атмосфера на тържественост и аристократичен блясък, а вечеря в "Мусала" винаги се превръща в незабравимо събитие.

Новото меню в ресторанта си е направа предизвикателство. В листата с предястия например ще намерите скариди с авокадова салса и доматен сладолед, доматен таратор, босилково олио и чеснови кори. Следват крокети от целина с велуте от праз и спаначен крем и топлото филе от пъстърва, печено на тиган. То ще ви бъде поднесено с гарнитура - крем от пащърнак, доматен конфит и билкови скариди.
Сега внимание! Идва ред на основните ястия в листата: Агнешкото краче е печено на ниска температура и се поднася с пюре от печен лук, задушени тиквички и сос от резене. Второто предложение е печено телешко филе с говежди сок. Гарнитурата към него включва зеленчуков щрудел, глазирани с ванилия моркови и печен бекон.
Десерти? Кокосовото парфе наистина е невероятно. То идва със сладолед от ананас, кокосова бисквитка и бакарди гранит! Оле!

Особено внимание заслужава винената листа. Ще ви предложат неща които нямам идея как да изберете. Това са аржентинско шардоне "Катена" от 2004 г., или френското "Шато Тазина Ермитаж", реколта 2001 г., или "Бароло Ла Мора"-2002 г. от северна Италия. Десертното вино е "Айсмайн мавруд" на "Санта Сара" от 2005 г. Това е за вината, а аз ги познавам добре.

Италианската кухня отразява културното многообразие на различните региони. Всеки регион има своите известни специалитети. Освен по региони италианската кухня е разделена и по сезони. Обща характеристика е използването на свежи, характерни за съответния сезон продукти. По - известни са: римска кухня, тосканска кухня, сицилианска кухня, неаполитанска кухня, сардинска кухня, ломбардска кухня и пиемонтска кухня.

Италианското меню има характерна подредба:
- антипасто (antipasto) - топли, или студени апетайзери
- първо, примо (primo) - топло ястие, например ризото, полента, или супа
- второ, секондо (secondo) - обикновено ястие от месо, или риба
- конторно (contorno) - обикновено салата, или зеленчуци
- долче (dolce) - сладък десерт
- кафе (caffe) - еспресо
- диджестив (digestivo) - обикновено грапа, или ликьор
Тъй като за много от ястията не е строго дефинирано в коя част на италианското меню попадат, ще следваме обичайното разделение по типове ястия. Във Варна също не липсват ресторанти, които могат да ви пратят директно в уютната обстановка на Ботуша.

Духът на Италия ви "обгръща" в италианския ресторант-градина "Dolce Vita", който се намира също в Гранд хотел «Варна». Кафе-сладкарница "Dolce Finale" визуално се слива с интериора на фоайето, с малки масички в цвят "кафе" и фотьойли в млечно бяло. Сладкарницата излиза навън в градината на хотела, а елегантните градински мебели с балдахин правят плавен преход към хитовия комплекс край басейна "Party Beach" Bar & Dining. Бели шатри, в които да се отпуснеш сред меки възглавници и в сянката на балдахиновите завеси, модерен бар, предлагащ екзотични коктейли, освежаващи напитки и чил-аут музика до залез. Откритият ресторант, решен в млечно бежово и бяло, предлага изкусителни леки блюда, които ще впечатлят и най-изтънчените гастрономи.

Има начин да усетите темперамента на италианците във Варна, без да ходите до Ботуша. Сервират го във Варна, в италианския ресторант «Felice" в "Палах център". Обстановката тук е едновременно романтична и същевременно много емоционална. Тя е предадена и на ястията, които са типично италиански.

Най-предпочитаното ястие във «Felice" е поло кон фунги е карчофи. То представлява бяло пилешко филе, увито като роле, пълнено с артишок, царевица, пресни гъби и гарнитура от картофи соте. Хитът естествено са и пиците. Тук те са 22 вида. Пропорциите на продуктите за тестото са чисто италиански. Всички се разточват ръчно и се пекат в пещ. Предлагат се в три размера. Ако вземете от 1400 гр. може да нахраните едно семейство. Тук майстора е Масимо Ферари (направо си е виртуоз).

Препоръчвам ви да опитате неотразимите равиоли с маслинена паста, торталети по моденски, талиатели, спагети, лазаня както и 13-те вида салати. Освен италианските вина "Пино гриджо", "Кианти", "Сира" защо да не съчетаете вкусната храна с аржентински, чилийски или български напитки.

Насладете се на перфектни ястия и в ресторант „Fancy". Те са приготвени и поднесени професионално, в приятна, спокойна обстановка, на фона на съвременна музика.

„Fancy" е чудесен избор за среща с приятели или бизнес партньори , или просто за отмора. На чаша вино подбрана от богата селекция с някои от впечатляващите специалитети на заведението.

Любителите на италианска кухня ще останат много приятно изненадани, тъй като „Fancy" акцентира върху прясната паста , която приготвят сами и пици на пещ, гарнирани с продукти само от най - високо качество. В ресторанта се предлага и здравословно меню. Всеки месец е посветен и на разлизни видове кухни.

Къщата със слънцето е перлата на ул."Цар Асен". Преди 90 години когато сградата е била построена на фасадата и били вградени митологично орнаменти. Златното руно - символа на богатството, свитък - на знанието, слънце - на красотата и бог Аполон. Четвъртият останал в тайнственост, защото никой не може да го разгадае. За старите варненци това е къщата със слънцето, защото неговият лик е запечатан най-долу на външната фасада и се вижда от минувачите. Това е един от класните ресторанти в града. Там съзнават, че българина все още залага на традиционното и че е трудно да избягаш от стандартното, но осмелите ли се да се доверите на персонала, ще си тръгнете доволни. Макар шопската салата да не е включена в менюто, поръчате ли я, ще я получите. Освен прекрасната кухня ви очаква спокойна и уютна атмосфера. Ще похапнете в съпровод на лежерна и ненатрапчива музика.

Впечатлителна е салатата от моркови със сок от портокал и лимон, за която гарантирам, че е превъзходна. Приятни за сетивата са и рукулата с чери доматчета. Обикновено са ми ги предлагали със зелена салата, но тук държат на качеството. Не са за изпускане белите домати с биволско сирене. "Къщата със слънцето" е известна с превъзходната си рибена чорба. Тайната е, че се прави на момента и е с много месо. От предястията интерес представлява маринования сафрид, който е филиран. Не се отказвайте и от патладжанът, запечен с морцарела с пармезанова коричка. Интересна комбинация е за пазещите диета е сиренето, запечено с мед и мащерка. А за патешкото филе със сос мерло, нищо няма да кажа. Тъй като дамите обикновено предпочитат пилешко месо, за тях е филето със запечено френско козе сирене и сос от розмарин или с четири вида сирена, приготвено по тайна рецепта. Вината им са над 80 вида, като доста са добри марки. Посетите ли веднъж "Къщата със слънцето", често ще я посещавате.

Преди почти девет години във Варна се появи едно по-различно място, извън стандартите на обичайния тип заведения, в които човек отива, за да прекара приятно няколко часа или просто само да се нахрани. Така се роди първият вино клуб в града, пионер в лансирането на винената култура в страната - вино клуб „Варна". Той бе създаден с идеята, че тук посетителите ще намерят вина от цялата страна. За осем години повечето от най-популярните български изби гостуваха във вино клуба, който се утвърди като любима зона на много хора.

От април миналата година познатия вино клуб се помещава на ново място - на бул."Сливница" №33, в избата на хотел „Черно море". Винарията вече носи името „Дарзалас" - тракийския бог на плодородието, подземния свят и покровител на древния Одесос (Варна). Това е мястото за всички, които обичат вината. И на новото място постоянните клиенти, както и всички ценители на доброто вино ще открият познатия стил и обстановка от стара изба - съчетание от дърво, тухла, камък и светлина от свещи. Колекционерите ще се впечатлят от колекцията от повече от 500 уникални бутилки вино, а най-любознателните ще разгледат с удоволствие музейната експозиция за историята на лозарството, винарството и бъчварството в България, която включва предмети, книги, статии и снимки, представляващи тези дейности. Има и новости: наличието на кухня, барбекю и пещ дават възможност за предлагане на различни ястия от българската и интернационалната кухня. Изненадата е специалното „музикално меню", по което могат да се избират любими песни.

Наследниците на древните финикийци (съвременните ливанци) отдавна са известни като французите на Ориента. Макар, че на практика са част от арабския свят, техният бит и култура по-скоро напомня добре познатите и възприети нрави на Западна Европа, подправени с лек арабски елемент. В ливанската кухня, считана за добре балансирана и здравословна, характерните за региона продукти и подправки са съчетани в неповторим вкус с европейската изтънченост и усет за изящество при подреждане на блюдата. Убедете се сами в ливанският ресторант "Рауше" на бул."Вл.Варненчик". Той е малък за около 30 души.

Традиционно в началото на трапезата се поднася т.нар. меза, нямаща много общо с българската дума мезе. На практика това е набор миниатюрни отварящи апетита порцийки пастет от печен патладжан с лук, чесън и домати /баба гануж/ или смлян нахут и сусамен тахан /хумус/, който се маже върху залци ливанска пита, както и резени сушена пастърма, тънка наденица /наканик/ или суджук. В мезетата нерядко влизат и топки от традиционните салати табуле и фатуш, националното ястие къббе, а също така топки от млечни деликатеси като лабне и шанклиш. Ако не сте много гладни спокойно може да се нахраните с една порция меза.

За гастрономите (мъжете естествено) има богат избор от печени меса, поднесени като кебап - отделно с гарнитура, или под формата на сандвич - шаорма, известен в България като дюнер кебап. Асортиментът включва още пурообразните кофта, приличащи на българските кюфтета. За десерт препоръчвам отдавна познатите ориенталски лакомства като кадаиф или баклава, съчетани с ароматно арабско кафе с кардамон или силен чай.

Суши бар „Sazae" (sushi & salads) се намира на бул."Вл.Варненчик" №12. Така в Япония наричат добре познатите ни рапани, които се срещат и в Черно море. Макар че атмосферата е непретенциозна, е налице източен повей - изчистен интериор, музика в синхрон с общата идея, любезно, но не натрапчиво обслужване.

Безспорно, най-голямото достойнство на „Sazae" е японската кухня. Менюто на единствения суши бар е доста обширно. За незапознатите с източните кулинарни специалитети, то е може би твърде „дълбоко". Изборът им обаче винаги може да бъде подкрепен от персонала на заведението. Предлагат се и миксирани суши сетове, които са особено подходящи за разширяване на общата гурме култура. Що се отнася за познавачите, разнообразието на ястия ще им даде възможност да плуват в свои води. Те могат да се насладят на хосо маки суши, футо маки суши, нигири суши, гункан суши, темаки суши. „Sazae" предлага сашими и суши, както със сурова, така и с пушена или запечена риба. В менюто присъстват салати с морски дарове, японски специалитети и пиле, както и редица вегетариански специалитети.

Източния етикет е твърде сложен за повечето простосмъртни, родени в страната на кебапчетата. В „Sazae" обаче ще ви поднесат задължителните неща - хаши, уасаби или маринован джинджифил, соев сос и терияки сос.

Наред с вече изброеното, суши барът предлага още едно добро решение - доставки по домовете за онези, които имат желание да организират изтънчена източна вечеря под своя покрив.

Салата с месо от рапани, гарнирано и овкусено с чесън и копър, цедено кисело мляко, октопод на грил в зехтин и тапенада от маслини или супа „Мисо" с паста от ферментирали соеви семена. Това са само чест от кулинарните изкушения, с които «Rappongi" предизвиква ценителите на гурме културата във Варна. Кулинарната концепция на заведението включва внимателно селектирано меню от интернационални ястия.

Чесно казано за мене блюда са като някакъв архитектурен ансамбъл, а въздействието е като виагра за очния ми нерв. Какво ли би казал за тези блюда lubeznia_los (най-големия познавач, гастроном и ценител на храна както в ShakeIT, така и в цял свят и три села).

Изграден с внимание към стилова концепция, детайли и отворени пространства в «Rappongi" предлага и Lounge зона с 28 метра бар, естествена зеленина и великолепна гледка към морето. Колкото до музикалната атмосфера, тя включва от lounge & chill out. Това е зона различна от всичко позната до момента във Варна. Всички посетители са лице в лице с майсторството show-cooking и жив огън, в който се приготвя вечерята им. Има и още доста неща, заради които show-cooking-а е сред най-скъпите ресторанти.

Понеже става доста дълго писането ми, само ще споделя, че най-голямата тръпка на «Rappongi" е типичното тепаняки (teppanyaki) меню. То е разработено върху пет вида месо. По подразбиране приготвянето му е както в Япония. Иначе казано, върху нагорещена плоча, наречена тепан, и направо пред клиентите. Не пропускайте и да опитате и пиле фрикасе със сметаново-сусамен сок или сладолед със зелен чай. Ако си падате по суши културата, предложенията са две - урамаки /обърнато суши при което оризът е от външната страна на рулото, а сушеното водорасло нори, обвива пълнежа на суши/ или California. Деликатесът също е от типа на обърнато суши, но задължително включва авокадо, а оризът се посипва с прясно изпечени сусамови семета.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: