Емил Коралов: Българското вино е по-добро от всякога

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
12:19 / 14.02.2024
2423
Българското вино се развива, то е по-добро от всякога. Проблемът е, че не успяваме да го продаваме добре, особено навън. Това каза Емил Коралов – организатор на форума на българското вино DiVino.Taste и един от учредителите на Българска винена академия, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Причините за това българското вино да не се продава добре са комплексни. На първо място той постави неконкурентоспособността на винопроизводителите. Секторът е малък и не е приоритетен за Министерство на земеделието, посочи Коралов. "Проблемът със субсидиите стои. Когато имаш конкурентна среда, в която най-големите ти конкуренти получават много повече, нормално е да искаш да се изравниш по този показател и когато излезеш на пазара, да си по-конкурентоспособен. При положение че нямаме добър маркетинг и кой знае какъв имидж, става трудно. Проблемът на българското винарство като цяло е, че няма дългосрочна стратегия“, обясни той.

През 70-те и 80-те години на ХХ век България е много голям износител на вино – тя е била сред първите три страни износителки. "Щом сме били толкова напред, това означава, че теоретично можем да се върнем, ако не на челните позиции, поне сред първите 10 държави, защото в момента сме след 20-то място. Държавите, които произвеждат вино, са не повече от 40-45 в света, така че може много да се работи. Потенциалът е огромен, но проблемите са още по-големи“, допълни експертът.

Традиционните български сортове са "Мавруд“, "Широка мелнишка“, "Гъмза“, "Мискет“. "Много важно е как всяка изба балансира портфолиото си. Има изби, които изобщо не продават български сортове, има други, които правят само това. Тези, които се опитват да експортират по-големи количества, обикновено залагат повече на международни, но с доста голям процент и на местни сортове. Много е важно какъв е пазарът, в коя ценова категория се опитваш да пробиеш. С много евтин "Мавруд“ в големите обеми трудно става. От друга страна, при скъпите вина за ресторанти със звезди "Мишлен“, да кажем, българско "Каберне Совиньон“ трудно ще върви. Там трябва да е нещо автентично, нещо, което този разбиращ и по-платежоспособен консуматор иска да опита.“

На най-голямото винено изложение в света – ProWein, тази година сред 26-те изби ще има български щанд, който е подпомогнат от Министерство на земеделието. "Надявам се, че най-сетне България ще изглежда добре и на това много, много важно за виното място. Нека това да бъде началото на разпознаваемостта на българското вино на този много голям винен форум“, изрази надежда Емил Коралов.

DiVino.Taste е най-мащабният форум за българско вино. В последното му издание над 90 винарни са взели участие, а очакванията на организатора на форума са тази година да се включат повече. Над 5-6 хиляди човека са посетили форума за три дни. "DiVino.Taste е витрина на българското вино. За три дни се опитваме да покажем колкото може повече български вина в по-високия сегмент пред нашата публика. Моята цел е да покажа тази витрина на качественото българско вино на едно място“, обясни Емил Коралов.

Всяка година DiVino TOP 50 отличава най-добрите винопроизводители и дава възможност за дегустация на най-добрите български вина, оценени и класирани от дегустационния екип на DiVino. Тази година събитието ще се проведе на 24 февруари в "Топлоцентрала“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Месото, което е избор номер едно за много хора – влияе благоприят...
Мария Бакалова скърби, загуби близък човек
Циклонът достигна България, издадени са сериозни предупреждения
Зимните суперхрани, които покачват имунитета и дават енергия
Режисьорът Милко Лазаров: В моите филми природата е персонаж
Броени дни до откриването: Катедралата "Нотр Дам" е възстановена ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).