Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ентусиасти заснеха най-евтиния български филм във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:06 / 06.01.2012Коментари (0)669
©
Наш филм, сниман без нито лев спонсорска помощ, тръгва на турне в САЩ. Създателите на "N 1000" са решили да си опитат късмета на някои от фестивалите в Европа и Америка веднага след премиерата на лентата в София на 20 януари в Дома на киното. 30-ина дипломанти и приятели ентусиасти успяха за шест месеца да развият сюжета и да заснемат 50-минутния игрален филм изцяло със свои средства.

"Можем да кандидатстваме за най-евтиния филм, сниман досега", коментира един от главните герои Ивайло Аспарухов. Перничанинът заедно със своя колега софиянец Ники Станчев изпълняват главните роли. Още четирима актьори са включени в проекта за второстепенните персонажи. Режисьор е варненецът Людмил Лазаров, който сега завършва Нов български университет. Около 30 души са и в техническия екип. Идеята за филма се родила преди половин година. Приятелите решили да запретнат ръкави и сами да заснемат лентата, вместо да чакат с години някой продуцент да ги финансира. Снимките са правени във Варна и София и дори в апартаментите на някои от участниците. Първоначално смятали да заснемат нискобюджетна късометражна лента, но сюжетът се развил до истински игрален тв филм. "Предлагаме нещо по-различно и по-философско за човешкия дух и правилата, по които трябва да ценим живота си", разказва Ивайло.

Действието започва през VII век по време на създаването на българската държава. Героят на Иво, воинът Спиридон от племето вендуки, се самоубива, след като заварва селото си опожарено от нашествениците, а годеницата си - убита. От небето обаче го връщат на земята със списък от 1000 души, които трябва да спаси. Толкова са били и убитите при нашествието. Мисията му прехвърля воина през няколко епохи, като най-трудно му е да надвие депресията и желанието за самоубийство на студента Георги в наши дни. Едва в края на филма се разкрива истинското небесно поръчение на Спиридон. Създателите очакват филмът да направи фурор у нас и в чужбина. На предварителната прожекция в Пловдив в края на ноември 300 души са аплодирали ентусиазирано творбата.

Ивайло досега се е снимал в няколко нови български сериала като "Стъклен дом" и "Под прикритие". Завършил е театрален колеж. Работил е в театрите в Шумен и Габрово. Споделя, че за младите актьори е трудно да намерят място в родните театрални сцени. Там, където успеят да извоюват щатни бройки, играят за много ниски заплати, с които не могат да си платят квартирата и да се изхранват. Надеждите им са в ренесанса на родното кино. Категорични са, че то вече е на мода и пълни салоните, което носи приходи на създателите. Затова и решили да похарчат собствените си пари, за да направят свой филм. На доброволен принцип вече се снимат дузина продукции, твърди младият актьор от Перник.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: