Есента има един основен виновник за алергиите и това е мухълът

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:06
351
Свикнали сме да говорим за алергии най-вече с настъпването на пролетта и започването на активния цъфтеж на растенията. Но научно доказан факт е, че заради климатичните промени и глобалното затопляне сезонът на алергичните състояния продължава все повече и до по-късно, обхващайки и есента. Затова, ако страдаме от тях, е рано да се радваме, че се е приключило с хремата и сълзящите очи.

Оказва се, че есента вече е пиков сезон за някои от алергиите. Причината е, че когато температурите останат по-високи за по-дълго време, това дава на растенията повече време да цъфтят и да отделят алергени. Този процес се стимулира и от по-голямото количество въглероден диоксид в атмосферата вследствие на парниковите газове.  А и има някои растения, при които сезонът на цъфтеж просто е по-късен.

Също така през есента има един основен виновник за алергиите и това е мухълът. Той може да се образува както в затворени пространства с висока влажност и ниски температура, така и на открито - например в балите със сено или в купчините паднали листа.

Как да разпознаем алергията

Основният недостатък на това да имаме обострена алергия през есента е, че понякога е трудно да различим дали симптоми като течащ нос, кихане, драскане в гърлото и други се дължат на нея или на някой грип или вирус. В повечето случаи хората, страдащи от алергии, добре разпознават кога става въпрос за подобно състояние или нещо друго.

Най-характерните симптоми за алергията са сърбящ нос и гърло и зачервени и насълзени очи. В повечето случаи те се задържат за поне седмица, често и повече. Респираторните заболявания също имат своята сезонност и най-често се срещат през зимата. Те могат да се различат най-лесно по болките в тялото, умората и температурата, пише lifestyle.bg.

В повечето случаи и ако започнем да кашляме, трябва първо да си помислим, че се разболяваме, а не често алергията пак се е обадила. Най-лесният начин да разпознаем алергията е и ако симптомите, които имаме, се повлияват от антихистаминовите препарати, които приемаме. 

Разбира се, има и някои алергии, за които няма сезонност, защото причините за тях са около нас целогодишно. Подобен пример е алергията към домашен прах. Затова е добре ако алергичните симптоми при нас са постоянно явление, да се тестваме и да вземем необходимите мерки, за да ограничим техните прояви, съветват от CNN.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Дара Екимова зарадва феновете си
Режисьорът Димитър Димитров: Направих филм не за иконата, а за чо...
В Родопите се крие къщичката на Снежанка и седемте джуджета
Проф. Рачев за времето: Аз протестирам с всички зрители
Интересен празник е днес, ето какво не трябва да се прави
Как да "укротим" хладилните уреди да не подяждат излишно семейния...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).