Ето ги най-обсъжданите сарми тази година - не ги пропускайте на трапезата утре

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:32
388
Това са най-обсъжданите сарми тази година. Лучените сарми, които са традиционна българска рецепта, се оказаха доста обсъждани в социалните мрежи. Те напълно завладяха ТикТок, където различни хора показват как приготвят интересната рецепта. Ето я и нея: 



Ще ви трябват:


8-10 големи глави лук

500 г кайма (смес свинска и телешка)

1 ч.ч. ориз

1 средно голям морков, най-добре настърган

1 глава лук, ситно нарязана

2 с.л. доматено пюре

1 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч.л. чубрица

Сол на вкус

Олио за готвене

Начин на приготвяне:

Стъпка 1- Подготовка на луковите листа: Обелете главите лук и отрежете горната и долната част. Поставете ги в тенджера с вряща подсолена вода и ги варете за около 10-15 минути, докато омекнат леко. Извадете лука и го оставете да се охлади. Внимателно разделете слоевете, за да получите отделни "листа“ за сармите.

Стъпка 2- Приготвяне на плънката: В тиган загрейте олио и запържете ситно нарязания лук и настъргания морков. После добавете каймата и гответе, докато промени цвета си, като разбърквате, за да се раздроби на малки парченца. Добавете ориза и гответе още няколко минути, докато стане "стъклен“. Прибавете обавете доматеното пюре, червения и черния пипер, чубрицата и сол на вкус. Разбъркайте добре и гответе още 2-3 минути.

Стъпка 3- Завиване на сармите: Вземете един луков лист и поставете в него 1-2 чаени лъжички от плънката. Завийте внимателно, като първо прегънете страничните краища навътре, а след това навийте на руло. Повторете процеса с останалите лукови листа и плънка.

Стъпка 4- Готвене: Подредете сармите плътно в тенджера или гювеч, като ги нареждате с отвора надолу, за да не се развият по време на готвене. Залейте с вода, докато почти покрие сармите, и добавете малко олио. Поставете чиния или тежест върху сармите, за да ги задържите на място. Гответе на слаб огън за около 40-50 минути, докато оризът и лукът са напълно сготвени.

И последно сервирането: Поднесете сармите топли, като по желание можете да ги залеете с кисело мляко или сос по избор. 

И бързо и лесно имате една по-различна рецепта за сарми тази година!

Виж коментарите (0)

Още по темата (177):
23.12.2024 Шеф Манчев с предпразнично предупреждение: Прекалените дози може да бъдат отрова за организма
23.12.2024 Преди празниците: По-скъпа или по-евтина ще ни излезе трапезата за Бъдни вечер и Коледа тази година?
23.12.2024 Внимавайте за тези неща, за да не вгорчите празниците си и да ги изкарате в леглото
23.12.2024 Колко спечели Марая Кери с коледната си песен, превърнала се в емблема на празника?
23.12.2024 Патриарх Даниил ще води тържествени богослужения на 24 и 25 декември
23.12.2024 Автобусите на Градски транспорт-Варна с празнично разписание
Още новини от Любопитни новини:
Идва студ до минус 10 градуса, ще вали дъжд и сняг
Внимавайте за тези неща, за да не вгорчите празниците си и да ги ...
Не подценявайте тази препоръка! Може да ви спести много главоболи...
Трите традиции, които задължително трябва да спазим на Бъдни вече...
НИМХ предупреди за утре! Черноморието да се готви за бурен вятър!...
Изненада - снегът се отлага


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).