Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето как бакшишът отваря всички врати в Египет
Автор: Цвети Христова 11:41 / 18.10.2023Коментари (0)695
© Sofia24.bg
Територията на Египет е към 10 пъти по-голяма от България - над 1 млн. кв. км. Но долината на Нил е към 3/4 от територията на България - към 70 000 кв. км. На нея живеят над 95 млн. души или това е около 95% от цялото население на страната. Извън долината на река Нил е сурова пустиня. Там обаче, където има вода се ражда всичко, видя Sofia24.bg. Логично, голяма част от екиптяните, особено около Луксор, се занимават със земеделие. Плодовете и зеленчуците се раждат в изобилие. Тук може да опитате най-сладкото манго на света, както и най-невероятните банани. Ако имате възможност да посетите Египет със сигурност ще се влюбите завинаги в един плод, наречен гуава. Той прилича на нашите круши, но вкусът му е много по-различен.

Понеже египтяните са около 145 млн. души, логично е повечето да се занимават с туризъм или земеделие. На 1 турист се падат по няколко местни, които да се грижат за комфорта му. Но не си мислете, че това ще се случи просто така, заради хубавите ви очи. Доброто обслужване се прави по дефолт, но отличното срещу бакшиш. 

В Египет бакшишът е най-важното нещо, което отваря всички врати. В хотелите няма да ви откажат нищо, в случай че си спестите бакшиш, само че откровено ще се зарадват на този 1 долар, който е толкова важен за тях. Затова при потегляне за африканската държава е много важно да имате достатъчно банкноти по 1 долар за бакшиши. Трябва да ви кажа от опит обаче, че египтяните не се радват еднакво на  долари и на евро. Обичат бакшишът да е в долари и колкото повече им дадете толкова по-добре. Но както вече ви казах и 1 долар бакшиш е напълно достатъчен. 

Просто в Египет се приема, че за всяко нещо, дори най-малката услуга, туристът трябва да даде бакшиш. Това може и да дразни чужденците, но е реалността в тази страна. Давате бакшиш на хора, които за дейността, която ще извършат - ще получат заплата. Ако сте на морска екскурзия, която вече сте платили, то в края на пътешествието ще станете свидетели на любопитна гледка. Един човек ще започне да обикаля с кутия и ще иска бакшиши последователно за капитана, готвачите на яхтата, инструкторите по гмуркане и така нататък. 

По улиците на всяка стъпка можете да срещнете някой, който предлага помощта си, но според египетски обичаите и традиции на всеки един от тях трябва да се даде бакшиш. Разбира се никой не може на сила да ви накара да дадете пари. 

Но например, ако в началото на престоя си в хотела, оставите на камериера бакшиш, то това означава , че той буквално ще даде най-доброто от себе си и стаята ви ще блести от чистота. Какво ми се случи на мен. В хотела ни в Хургада бях настанена в стая без балкон. За да получа стая с тераса, предварително си бях приготвила 5 долара бакшиш. Размяната се случи със скоростта на светлината, а преди това ми беше казано, че няма свободни стаи с балкон.

Извън това, което според някои европейци е форма на просия, а според египтяните нещо нормално, местните са много сърдечни и любезни хора и не изпитват негативни чувства към чуждестранните посетители. 

Прието е да се пазарите с местните по магазини и пазари в Египет. Нито една стока няма упомената цена, както е в Европа. Купувате нещо, като обикновено преминавате през етапа на пазарлък. Но затова Sofia24.bg ще ви разкаже утре.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: