Ето как дигитализацията и изкуственият интелект помагат за борбата с организираната престъпност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:24 / 23.07.2024
2036
Министърът на правосъдието Мария Павлова участва в първото за унгарското председателство неформално заседание на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи“ в Будапеща.

В дневния ред на заседанието днес бе включена темата относно повишаването на конкурентоспособността на Европейския съюз. В позицията, изразена от министър Павлова, се предлага България да подкрепи общия европейски подход за изграждане на устойчива и конкурентоспособна икономика в рамките на ЕС. Тя подчерта, че създаването на предвидима, ясна и лесно приложима европейска правна рамка ще насърчи по-доброто функциониране на малките и средни предприятия, а актовете в областта на правосъдието могат да допринесат значително за намаляването на ненужната административна тежест за предприятията.

Ролята на изкуствения интелект в областта на правосъдието също е във фокуса на вниманието на европейските министри, участващи във форума. Споделяме виждането, че дигитализацията и използването на изкуствен интелект могат да подобрят значително достъпа до правосъдие, да направят борбата с организираната престъпност по-ефективна и да облекчат работата на правоприлагащите органи, сподели министър Павлова в изказването пред европейските си колеги. Но същевременно трябва да се осигури пълно спазване на принципите на съразмерност, лична неприкосновеност и защита на данните, допълни тя.

Друга тема в дневния ред е бъдещето на съдебното сътрудничество в областта на свободата, сигурността и правосъдието, както и дигитализацията на правосъдието като фактор за значително подобряване достъпа до него и за подпомагане борбата с организираната престъпност.

Виж коментарите (0)

Още по темата (760):
04.10.2024 Тошко Йорданов за отбранителната ни способност: В момента да ходим да палим свещи
30.09.2024 Служебната власт заминава за ГКПП "Калотина"
26.09.2024 Лена Бориславова: Това не е нормално поведение на народни представители. Просто не е
26.09.2024 Заседанието на парламента бе прекратено: Депутатите останаха на тъмно и запяха националния химн
26.09.2024 Депутатите излязоха в нова почивка: Свиква се председателски съвет заради хаоса в пленарната зала
26.09.2024 Хаос в Народното събрание: "Възраждане" и ИТН окупираха парламентарната трибуна 
Още новини от Любопитни новини:
Малко преди 100-годишния си юбилей: Почина гръцкият композитор Ми...
Тази зима ще бъде по-студена за Европа
Появиха се кадри от "Сиромах" на Емануела
Джъстин Бийбър с шокираща изповед за наркотиците
Срещали ли са се децата на принц Хари и принц Уилям?
Анелия най-после проговори за катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).