Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето как правилно да измерим кръвното си 
©
Показанията на кръвното налягане може да не са точни, освен ако ръката на човек не е позиционирана правилно, показва ново проучване.

Сравнението на показанията на кръвното налягане, измерени докато хората държат ръцете си по три различни начина - облегнати на маса или бюро, отпуснати в скута или висящи отстрани на тялото - показва, че определени позиции могат да доведат до значително завишени стойности на систоличното налягане, горното число при отчитане на кръвното налягане според проучването, публикувано в JAMA Internal Medicine. Систолното отчита налягането в артериите на човек, когато сърцето изпраща кръв в цялото тяло.

Големината на разликата, близо 7 пункта в позицията при висящата свободно ръка, е било голяма изненада за учените според изказване на главния автор на изследването д-р Тами Брейди, педиатър и епидемиолог, медицински директор на програмата за детска хипертония в Детския център "Джон Хопкинс“.

"Една от надеждите ми е, че това ще помогне на пациентите да измерват правилно кръвното си налягане сами и също така да следят дали лекарите го отчитат коректно - посочва д-р Брейди. - Пациентите трябва да са сигурни, че измерването на кръвното налягане е точно.“

Почти половината от възрастните хора имат високо кръвно налягане, което възниква, когато измерената сила на кръвта, протичаща през кръвоносните съдове, е по-висока от това, което се счита за нормално: по-малко от 120 систолно налягане и по-малко от 80 диастолно. Диастолното е налягането в артериите между ударите на сърцето. Хипертонията често причинява минимални симптоми, но нелекувана може да увеличи риска от инсулт, инфаркт и други сериозни сърдечносъдови заболявания.

За да разберат дали позицията на ръката оказва влияние върху показанията на кръвното налягане, д-р Брейди и колегите й набрали 133 доброволци. Възрастта им варирала от 18 до 80 години.

Въпреки че на всички участници е било измерено кръвното налягане във всяка една от трите позиции на ръцете, те са били разпределени и на случаен принцип в една от шест възможни групи, които са се различавали по реда на измерване в различните позиции.

Учените открили, че когато хората са държали ръцете си свободно висящи отстрани на тялото, систоличното налягане е било с 6,5 пункта по-високо, отколкото когато ръцете им лежат на бюро, докато диастоличното кръвно налягане – долната граница, е било с 4,4 пункта по-високо, отколкото в поддържаното състояние.

По същия начин, когато ръцете на хората са били в скута им, систоличното кръвно налягане е било с 3,9 пункта, а диастолното - с 4 пункта по-високи, отколкото когато ръцете им са били поддържани от повърхност. Тези различия могат да доведат до неправилно диагностициране на пациентите с хипертония и да им бъдат предписани лекарства, от които не се нуждаят. Например, ако действителното кръвно налягане на човек е 134, но се измерва на висяща ръка, резултатът може да надхвърли 140, което се счита за хипертония в стадий 2.

"Неправилното позициониране на ръката на пациентите при измерване на кръвното им налягане за съжаление е често срещано явление, пише zdrave.to. Като пациент съм била в такава ситуация - посочва д-р Карин Сингър, асистент по медицина в Нюйоркския университет и помощник-вицепрезидент по хронични заболявания и превенция в NYC Health + Hospitals. - Проучването предоставя доказателство, което е наистина критично. Досега не беше ясно доколко позицията на ръката променя показанията на кръвното налягане. Пациентите, които получават лекарства за понижаване на кръвното налягане, но всъщност не се нуждаят от лечение, могат да изпитат нежелани реакции като замаяност, отпадналост, умора и замъглено зрение", допълва д-р Сингър, която не е свързана с новото изследване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (464) 14%
Добре, но можеше и по-добре (451) 14%
Не се справи (636) 19%
Пълна трагедия (1749) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: