Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето как сами можем да премахнем главоболие или всяка друга болка от тялото 
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 29.06.2024Коментари (0)732
Марияна Анастасова, журналист, писател, лектор, създател на Академия "Познанието“, в интервю за предаването "Здравето на фокус“ на радио "Фокус“. 

Какво е Су Джок, Марияна, как може най-кратко да се обясни на човек, който за първи път чува това словосъчетание?  

Най-напред да кажем какво означава самата дума Су Джок. Су означава ръка, а джок крак. И това вече ни подсказва, че всичко онова, което ще се случва, ще бъде върху ръцете и стъпалата. Но веднага ще направя уточнението, че това е нещо много по-различно от така популярната и позната на повечето хора рефлексотерапия - там също има зони по ръцете и ходилата, но Су Джок проекциите са по-различни от тях, те са много специфични. И всъщност Су Джок означава, че по нашите ръце и ходила все едно са нарисувани нашите органи, части от тялото и ние можем докосвайки някои от тези проекции, да оказваме лечебно въздействие върху самия орган, самата част от тялото, въобще върху това, върху което искаме да въздействаме.  

Този метод, който  се смята за едно от най-големите открития в областта на медицината на ХХ век, е създаден от южнокорейския учен, проф. Пак Же Ву. Открит е в далечната 1986 г., базиран е върху китайската традиционна медицина, но пак казвам, че се различава от абсолютно всички подобни техники, практики и методи. Той има някои много ярки специфики, които го правят извънредно ефикасен, много прост и най-главното - абсолютно, абсолютно безвреден.  

Да, това щях да попитам, дали ако сме попрочели нещо и се опитаме да въздействаме на тези точки върху дланите и ходилата, поради незнание можем ли да си навредим?  

Той е много лесен за усвояване. В Русия се изучава, а може би и в други държави вече, в детските градини, в някои училища, във висши учебни заведения по света. В детските градини например показват на децата къде е проекцията на нослето. Когато нещо се разкихаш или когато нещо ти се запуши носа, какво можеш да направиш, къде да натиснеш, как да си помогнеш. Тоест, той е много лесен за усвояване, на все пак иска известно съсредоточаване, за да научи човек къде се намират проекциите на съответните органи и системи. В Су Джок работим с няколко системи на съответствие. Но по отношение на твоя въпрос, дали може по някакъв начин да навреди? Това, което не може да прави Су Джок е да наврежда. Тоест, ако вие нещо сте попрочели от тук оттам, или пък някой учил недоучил,  но не може да се сети това как беше и въпреки това направи някакво въздействие, някаква  процедура с мокс, или с масажор или по някакъв друг начин с инструментите на Су Джок, по никакъв начин това не може да навреди, най-много да не получите никакъв резултат, но не и да навредите.  

Каква е разликата между това, ако третираме ходилата или дланите? Има ли въобще разлика?  

Абсолютно по един и същи начин са схемите, абсолютно по един и същи начин са разположени проекциите на частите на тялото и органите. Примерно палецът на ръцете е глава, палецът на краката също е глава. Върху двата средни пръста да кажем са краката, тези, които са отстрани на тях са проекции на ръцете и съответно по дланта и по ходилото пък се разполагат вътрешните органи, абсолютно по един и същи начин. Но от гледна точка на елементарното удобство е по-лесно човек да работи с ръцете. Обучението е фокусирано върху работа с ръцете, но пак казвам, абсолютно нищо не пречи да работите и с ходилото, няма никакво значение.  

Има ли значение дали ще работим върху лява или дясна ръка?  

Тук има известни условия, но ако не искаме да навлизаме в по-големи подробности, можем да кажем, че е еднакво ефикасно дали ще работите върху дясна ръка, върху лява ръка. Сега там, където имаме двойни органи, примерно както имаме два бъбрека, и вие искате да третирате десен бъбрек, е по-добре да работите върху дясна ръка и това се нарича първично съответствие. Тоест, да намерите десния бъбрек върху дясната ръка, но вие може да намерите десния бъбрек и върху лявата ръка и в този случай казваме, че работим във вторично съответствие, но това са подробности.  

Може ли със Су Джок да се освободим от различни типове болки?  

В Су Джок снемането на болката, независимо от това къде се намира, е бързо и ефикасно. Необходимо е просто да знаете, а вие естествено знаете в коя част на тялото е болката,  и да намерите на тази част от тялото проекция върху ръката.  

Ще кажа, че има едни прости схемички, които човек ако ги погледне, може да се ориентира кое къде му се намира върху ръката, тоест, къде му е черни дроб, белите дробове, къде са му очите, ушите, гърлото и съответно да въздейства върху тази част. Снемането на болката е бързо и ефикасно, това са т.нар. янски състояния, тоест, когато нещо се случва бързо, рязко, да кажем ако така се появява една болка или едно възпалено гърло, тук имаме янска ситуация. Знаете теорията за Ин и Ян предполагам. Теорията за петте първоелемента, когато започнем да работим с енергийната система на човека, с меридианите и чакрите, а това ни отвежда към твоя въпрос за емоционалните въздействия. Тоест, когато работим с определени емоционални състояния, то тогава са ни нужни знанията за енергийната анатомия и за това кой меридиан с каква емоция е свързан. Къде се движи?  

Ако имаме главоболие, можем ли да го премахнем, както се казва с магическа пръчка, за минута-две сами, дори и на работното място, на улицата?  

Аз ще се опитам да обясня един процес, който ако имам възможност да го покажа, е много ясен, но може да бъде обяснен така, че хората да го разберат. Тъй като палецът отговаря на главата, можем да използваме най-обикновено ластиче. Навивате това ластиче върху първата фаланга на палеца, навивате силно, след това започваме да масажираме самият палец и държим пристегнат този ластик върху първата фаланга, после рязко освобождаваме. Получава се ефектът на бента и отново масажираме от нокътя към основата на палеца. В голяма част от случаите, не абсолютизираме нещата, защото има и много други индивидуални особености, но в повечето случаи главоболието преминава. По принцип, когато работим с болка, което предполагам, че е по-интересно за хората, работим с мокса. Моксата е едни от основните инструменти в Су Джок, нагряваме определени болезнени точки, които възникват в самите проекции на органа, който в момента страда. Така че, който и инструмент да използвате в Су Джок, няма да сгрешите. Всички инструменти са чисто природни и са достатъчно ефикасни.  

Предполагам, че за да си толкова вдъхновена, ти неведнъж си усещала ефекта от прилагането на тази техника. И в тази връзка, колко упорити трябва да бъдем, колко време трябва да прилагаме дадена техника, за да отнемем болката от тялото си?  

Всичко е много индивидуално, понякога 2-3 приложения могат да бъдат напълно достатъчни. Разбира се, че за страдания, които човекът носи с години, т.нар. хронични заболявания, тогава ще бъде нужно малко повече време, прави се т. нар. курсово въздействие. Тоест правите 10 или 15 дни процедури, после са прави малко почивка, после пак 10-15 процедури и човек може сам да си наблюдава динамиката, да види кое накъде се движи. Но когато говорим за остри състояния, да кажем заболи те гърло, запуши ти се носа, това е елементарно с едно или с две приложения, понякога само и с едно се решава. Така че всичко е много индивидуално, но тук аз бих казала, че въпросът е не колко време това ще продължи и колко упоритост ни трябва, а въпросът е до каква степен аз съм готов да поема отговорност за своето здраве. До каква степен аз съм готов да правя неща за себе си, без да прехвърлям тази отговорност на някой друг или на нещо друго, без да смятам, че  нещата зависят от някакви външни фактори. До каква степен съм готов да приема, че всъщност моето изцеление или оздравяване зависи най-вече и в най-голяма степен от мен. И ето, когато тук вие сте готови за това, нещата много бързо се разрешават.  

Вече спомена за някои от инструментите, които се използват при Су Джок, освен мокса, какво още?  

Моксата е универсален инструмент, тя има много показания, полезна е за много случаи. Използват се т. нар. Су Джок мокси, за тези, които не знаят какво е мокс или не са виждали, ще кажа, че това прилича на пура пълна обаче с билки. Вие я запалвате от единия край и започвате да нагрявате съответната проекция или пък болезнена точка, без разбира се да се докосвате,  за да не си изгаряте кожата. Всеки може много лесно да се научи да прави това. Освен това се използват различни масажори, някои от тях могат да бъдат и подръчни. Има разбира се и други, масажни пръстенчета, масажни кестенчета най-различни, но можете и с подръчни средства да направите масаж в зоната на съответствие. И един много-много интересен, любим мой инструмент, така да го кажем, това е семетерапията.  

Това означава, че се използват семена?  

Да, но те се използват в съвсем различно тяхно качество, тоест, не ги ядем, а ги залепваме в съответната точка или зона. Като тук разбира се, има определени правила какви семена, по какъв начин, как се поставят. Но най-общо можем да кажем, че семената трябва да са живи, да могат да покълват, защото когато ги залепим в определена точка, те заместват масажа със сонда. Може натискайки лекичко това семенце, което е апликирано, да правите масаж в тази точка. Семената изпращат лечебен импулс, това са т.нар. биостимулатори, към съответния орган или част от тялото, върху която искате да въздействате. Това е един приказен начин, той е лек и лесен. Поставяте семенцето на определената точка да си стои, примерно 24 часа, вие нищо не правите повече, то си върши неговата работа. Имате си един домашен лечител, който постоянно излъчва лечебни импулси, така можем да си го представим.  

Питам се обаче, Марияна, ако искаме да въздействаме върху една цялостна система, да речем не само върху стомаха, а като цяло върху храносмилателната система?  

Да, разбира се, меридиан на стомаха и медидиан на далака. Те са двойка и отговарят напълно за храносмилателната система. Спокойно се въздейства върху двата меридиана единият е ински, другият е янски и се получава въздействие върху цялата система.  

Много хора се оплакват от болки в гърба като цяло, по целия гръбначен стълб. Има ли пак такава система, която можем да приложим?  

За гърба специално е най-лесно, защото имате система на съответствие "насекомо“. Погледнете си гърба на ръката, не дланта, а от горната страна, на който и да е пръст от нокътя до основата, точно по средата, може да си нарисувате с химикал линийка - от нокътя до кокалчето. И всъщност тази линия е гръбначният стълб по системата "насекомо“, така се нарича тази система, и тя се проектира върху всеки пръст, абсолютно по един и същ начин. На десетте пръста имате 10 ваши гръбначни стълба, който й пръст да си изберете, върху него е гръбначният стълб.  

И въздействието как се случва?  

Първо с масаж, може елементарно с едната ръка, да разтриваш тази част на другата ръка. Може да търкаляш химикал по един или по всички пръсти, защото казахме, че по един и същи начин е върху всички пръсти, и да натискаш леко.  

Има ли значение принципно колко сила използваме при въздействието върху определени точки?  

Преценяваш, защото ще има болезнени точки, но все пак трябва да има някакво въздействие.  

Правилно ли разбирам, че това всъщност можем да го правим и докато сме на работното си място, докато си говорим с приятел?  

Да, абсолютно. И тук са много удобни тези масажни пръстенчета, повечето хора ги знаят, аз съм абсолютно убедена, то е предназначено точно за гръбначния стълб и точно за пръстите. Когато го движиш напред-назад по пръстчето, то прави този масаж. И разбира се, тук много ефикасна е моксата. Можеш да си нагрееш с мокса съответствието върху пръстите на гръбначния стълб като движиш моксата линейно от нокътя към кокалчето и обратно. Който инструмент ти е най-достъпен, него използваш, а могат и да се редуват. Тук няма абсолютно никакви забрани, ограничения за този масаж - колкото повече, толкова по-добре.  

Може ли след всичко това, което ни разказа да кажем, че Су Джок дава отговор на почти всички заболявания в организма?  

С чиста съвест бих казала точно така. Като все пак, бих се върнала на това доколко готов е човек да поеме отговорност. Су Джок по принцип е предназначен човек сам да помага на себе си, разбира се и на своите близки, но именно от позицията на това дълбоко осъзнаване, че всичко е в него, че всички възможности са му дадени и както аз обичам да казвам на моите курсисти "Су Джок е доказателство, че творецът Бог е дал здравето в ръцете на всички нас.“ Буквално в ръцете ни, за да можем да вдигнем ръка пред очите си и да видим тези нарисувани системи на съответствие, тези проекции, да видиш кое къде се намира. И не случайно върху ръцете, за да са ти постоянно пред очите и да можеш във всеки един момент, в който искаш или пък имаш нужда, моментално да въздействаш с подръчни средства и дори с нищо. Дори само със силата на своето намерение, има и такива практики.  

Су Джок още веднъж доказва колко съвършено е човешкото тяло. И след като то е замислено да функционира в единство и в хармония, не може да няма и съвършена форма за неговото възстановяване и лечение.  

Да, бих казала, че Су Джок за пореден път доказва колко мощни са самоизцелителните сили у човека. Това, което човек има, той носи в себе си, ражда се с него  и никой не може да му го отнеме, това е силата за собственото оздравяване, изцеление, здраве и благополучие.  

Росица АНГЕЛОВА  








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
49-ото Народно събрание
Изграждане на Национална детска болница в София
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: