ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето каква е разликата между срок на годност и "най-добър до"? | ||||||
| ||||||
Докато срокът за годност се означава с "най-добър до“ и той е срок за качество, свежест, за цвят, вкус. Затова, ако дори да премине този срок, все ппак е редно е да се отвори опаковката и да се опита храната. Ако няма някакви лоши данни, може да се консумира. Ако този срок на храните, на които пише "най-добър до“ премине, дори и с малко, храната трябва да се изхвърли, защото става потенциално опасна за консумация, защото вече са се развили доста микроорганизми или се е развалила. Ако например срокът на годност на млякото е изтекъл, помиришете го, за да установите дали е развалено. Но млечните произведения по принцип имат по-дълга годност от минималната, която е отбелязана на опаковката. Използвайте кутии, които се затварят херметически, за да запазите неопакованите храни свежи в хладилника. Уверете се, че са действително добре затворени, за да се запази свежестта на храните за по-дълго време и да се предотврати замърсяването им. Преди да ги консумирате, се уверете, че остатъците от храни са притоплени с нужната температура, така че да бъдат неутрализирани евентуално патогенни бактерии. Освен това трябва да се знае, че храните се притоплят само по веднъж. Също така винаги може да дарите храна на приятели и съседи. За да е чисто, поддържайте ръцете си, работните повърхности, приборите, дъските за рязане и кухненските кърпи чисти. Често преди готвене суровото месо се измива под течаща чешма, но това всъщност увеличава риска от кръстосано замърсяване в кухнята. Затова избърсвайте повърхностите и редовно сменяйте и перете кухненските кърпи, съветва Deutsche Welle. Храната трябва да се поставя в подходящата кутия - стъклото е най-добро за съхраняване на месо. То е лесно за миене и не се драска, както пластмасата. В драскотините може да се развиват бактерии. За да е достатъчно добре опечено, използвайте термометър, но се доверявайте и на очите си - ако месото изглежда кърваво, то навярно наистина не е готово. Ако готвите птиче месо и има кръв в близост до костите, то явно се нуждае от още време на печката. Добре е храните да се съхраняват разделно - дръжте месото, рибата, млечните продукти отделно едни от други, за да избегнете разпространението на бактерии. Почиствайте редовно хладилника си. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявяват новия партньор на Ралица Паскалева в "Игри на волята"
08:51 / 25.11.2024
Скъпите имоти във Варна: Каква е причината?
13:15 / 24.11.2024
Догодина вероятно няма да има български праскови, череши и сливи?
09:36 / 24.11.2024
Зрелищна катастрофа в Аспарухово! Кола се е обърнала по таван
10:04 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: