Ето какво се случва с тялото ви, когато употребявате алкохол

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:59
213
Въздействието на алкохола върху спортните постижения се влияе от няколко фактора, включително продължителността и количеството на консумирания алкохол, вида на практикувания спорт, включително възрастта и пола.

Все пак важно е да се прави разлика между незабавните и дългосрочните ефекти на алкохола върху двигателните умения, аеробното представяне, хидратацията и възстановяването след тренировка. Но дори и еднократният прием на алкохол повлиява представянето на следващия ден, пише Puls.bg.

Ефектите, които са идентифицирани от изследователите, често са пропорционални на консумираното количество.

Абсорбцията на етанола става главно в стомаха и тънките черва, а след това чрез кръвообращението достига до почти всички органи на тялото. Най-голямо въздействие е налице върху централната нервна система, тъй като бързо и безпрепятствено преминава кръвно-мозъчната бариера. Има потискащо действие най-изразено върху неокортекса, който е отговорен за висшите корови функции и рационалното мислене. Освен влияние върху настроението, отпускане на тялото, важно значение има и болкоуспокояващият ефект.

Метаболитният път на етанола след продължава с получаването на цитрат (лимонена киселина). Той е свързващо звено в метаболизма на алкохола и фруктозата, защото и от нея последният се произвежда в големи количества. А тъй като фруктозата също трябва да се метаболизира в черния дроб преди да бъде използвана за енергия, съчетаването ѝ с алкохол води до допълнително натоварване и затруднение на метаболизма и организма като цяло. Затова и препоръките са да не се съчетават алкохол с фруктоза, както и с медикаменти, натоварващи работата на черния дроб и не на последно място със стероиди.

Всеки спортист, който иска да намали мазнините и/ или да покачи мускулна маса, трябва да оптимизира и тестостероновите си нива.

 

Алкохолът има отрицателно въздействие върху тестостерона по два основни механизма - намалява нивото на тестостерона в кръвта, като увеличава активността на ензима тестостерон редуктаза (увеличаващ разграждането на тестостерона в черния дроб), както и намалява продукцията на тестостерон, чрез въздействие на ацеталдехида директно върху лайдиговите клетки в тестисите. При мъжете тестостеронът има ключово значение за мускулния растеж, като сигнализира на миоцитите (мускулните клетки) да повишават обема си.

Хроничната консумация на голямо количество алкохол нарушава комуникацията между нервната, ендокринната и имунната система, водейки до хормонални смущения, които се отразяват не само физически, но дори и емоционално (на поведенческо ниво), което също повлиява спортните постижения.

Многобройни проучвания и при животински модели показват, че еднократната и хронична консумация на алкохол могат да намаляват циркулиращите нива на хормон на растежа и инсулиноподобният растежен фактор I (IGF-I).

Интересен резултат от проучването е, че алкохолът повлиява в по-голяма степен чрез редуциране мускулния растеж при мъжете, но при жени почти не оказва влияние.

Също така може да увеличи отделянето на калций и магнезий с урината. А при спортисти, които и без това губят много електролити по време на тренировки, може да доведе до мускулни крампи, слабост.

На ниво централна нервна система алкохолът забавя времето за реакция, баланса и координацията. Проучванията показват, че алкохолът не подобрява силата, издръжливостта и бързината при спортни постижения.

Алкохолът, както кафето и някои чайове, води до обезводняване. От своя страна това е още един фактор, който може да влоши спортните постижения, особено ако след това не се набавя нужното количество изгубени течности.

Консумацията на алкохол намалява скоростта на синтеза на мускулен протеин след усилени упражнения. За тези, които се стремят да изградят мускулна маса и търсят ефективни стратегии за постигането на тази цел, то се препоръчва да се въздържат от прием на алкохол, особено веднага след тренировка.

Алкохолът може да попречи на естествения процес на възстановяване след тренировка, като повиши нивата на кортизола (хормонът на стреса), намали нивата на тестостерона и възпрепятства синтеза на протеини. Това може да повлияе на възстановяването, растежа на мускулите и адаптирането към упражнения, особено след силови тренировки и високоинтензивни интервални тренировки.

За тялото алкохолът се приема за токсин, следователно изгарянето на мазнини и изграждането на мускули е възпрепятствано, тъй като приоритетно организмът се стреми да елиминира ненужното или дори вредното.

Не става въпрос само за допълнителните калории, които ще получим с алкохола, а за негативното му въздействие на хормонално и метаболитно ниво. Това, разбира се не означава, че при умерена консумация на алкохол, няма да достигнем резултати от усилията си във залата, например, но все пак ще се наблюдава редуциране на постигнатото. Затова при желание за максимални резултати е важно ограничаването на алкохола – като дори и една чаша на ден е много.

Проучванията показват, че физическата активност може действително да намали желанието за прием на алкохол, което от своя страна има важно значение за задържане и повишаване на спортните резултати и форма.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Какво означава, ако сънувате черна коза?
Вижте кой сушен плод каква болест лекува
Откриха морско създание, което може да причини заразна форма на р...
Глория: Аз не се притеснявам от нищо - винаги съм била открита и ...
"Вайбър" готви промени
Колко можем да държим кравето масло извън хладилника без това да ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).