Ето я любимата рецептата за вкусна паста на шеф Владислав Пенов

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:03 / 15.05.2024
1807
Тази седмица в рубриката "Денят като гозба“ на "Фокус" своите рецепти представя шеф Владислав Пенов. Той е кулинарен артист. През годините шеф Пенов усъвършенства уменията си в престижни български ресторанти, след което излиза на международната кулинарна сцена - в Бристол, Копенхаген.

В момента е шеф готвач и съсобственик на ресторант Космос, който беше избран за ресторант на годината.

Днешното предложение на шеф Пенов е любимата на семейството му паста.

"Това е една любима паста, която готвя вкъщи и сина ми и жена ми обожават – спагети с маслини, с малко чили, магданоз и пармезан. Много прости, обаче същевременно любими и много вкусни. Трябва ни един пакет спагети, около 120-150 мл хубав зехтин, една връзка магданоз,  3-4 скилидки чесън, 2-3 сушени чушки Пеперончино, около 70-80 г пармезан - хубав и около 100 г маслини без костилка. Аз използвам Каламата, нарязани на дребно.

В подходящ съд, касерола или малка тенджерка, загряваме зехтина на много слаб огън и добавяме скилидките чесън, смачкани направо с люспата и дръжките магданоз. Оставяме ги така за около 10 минути на много тих огън, за да си пуснат вкуса и аромата. Гледаме да не ги изгорим, затова огънят е много тих. Междувременно си кипваме водата за спагетите, овкусена с морска сол. Прецеждаме зехтина от чесана и магданоза и го оставяме настрана. Щом сварим спагетите, гледаме да ги сварим малко преди al dente, трябва да се леко твърди, щом ги сварим, добавяме зехтина към тях в тенджерата, объркваме ги хубаво и предварително си запазваме малко от водата, в която сме варили пастата – добавяме малко от водата и ги доваряваме вътре като бъркаме. Трябва да се получи една емулсия между водата и зехтина – получава се нещо като сос", каза готвачът.

"Самата паста си пуска нишесте. Така уплътнява соса, който после полепва по пастата и става изключително вкусна. Това е правилният начин за готвене на паста, италианците използват винаги водата. Накрая добавяме маслините, добавяме магданоза. Пастата е хубаво да се вижда да лъщи. Ако не лъщи, може да добавим на тънка струйка зехтин и да продължим да бъркаме пастата, за да се получи тая въпросна емулсия, за която говорим. Накрая, докато е гореща, дърпаме я настрана и изсипваме предварително настърганият пармезан, объркваме много хубаво и сервираме веднага".

Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
13.07.2024 Здравословна салата за летните дни, която лесно можете да си приготвите
вкъщи
27.05.2024 Интересно предложение за вкусни яйца от Шеф Джулиян
25.05.2024 Лесна рецепта за патешко магре
18.05.2024 Вкусна рецепта за бъркани яйца с лапад и овче сирене
16.05.2024 Една интересна родопска рецепта за вечеря
08.04.2024 Вижте рецептата за вкусно пиле със сметана и броколи на шеф Владимир
Тодоров
Още новини от Любопитни новини:
Уникален портрет на Караваджо бе показан за първи път в музей в Р...
"Обичам те, братко": Зейн почете паметта на Лиъм Пейн с емоционал...
Маската пада! Разкриват кой е владетелят с тяло на бог от Херакле...
Ново проучване разкрива значителната икономическа тежест на свърз...
"Нова Македония": Твърденията за обща история на българи и македо...
Български пилот: Не, самолетът не "мързелува" на връщане, причина...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).