Ето я любимата рецептата за вкусна паста на шеф Владислав Пенов
Тази седмица в рубриката "Денят като гозба“ на "Фокус" своите рецепти представя шеф Владислав Пенов. Той е кулинарен артист. През годините шеф Пенов усъвършенства уменията си в престижни български ресторанти, след което излиза на международната кулинарна сцена - в Бристол, Копенхаген.
В момента е шеф готвач и съсобственик на ресторант Космос, който беше избран за ресторант на годината.
Днешното предложение на шеф Пенов е любимата на семейството му паста.
"Това е една любима паста, която готвя вкъщи и сина ми и жена ми обожават – спагети с маслини, с малко чили, магданоз и пармезан. Много прости, обаче същевременно любими и много вкусни. Трябва ни един пакет спагети, около 120-150 мл хубав зехтин, една връзка магданоз, 3-4 скилидки чесън, 2-3 сушени чушки Пеперончино, около 70-80 г пармезан - хубав и около 100 г маслини без костилка. Аз използвам Каламата, нарязани на дребно.
В подходящ съд, касерола или малка тенджерка, загряваме зехтина на много слаб огън и добавяме скилидките чесън, смачкани направо с люспата и дръжките магданоз. Оставяме ги така за около 10 минути на много тих огън, за да си пуснат вкуса и аромата. Гледаме да не ги изгорим, затова огънят е много тих. Междувременно си кипваме водата за спагетите, овкусена с морска сол. Прецеждаме зехтина от чесана и магданоза и го оставяме настрана. Щом сварим спагетите, гледаме да ги сварим малко преди al dente, трябва да се леко твърди, щом ги сварим, добавяме зехтина към тях в тенджерата, объркваме ги хубаво и предварително си запазваме малко от водата, в която сме варили пастата – добавяме малко от водата и ги доваряваме вътре като бъркаме. Трябва да се получи една емулсия между водата и зехтина – получава се нещо като сос", каза готвачът.
"Самата паста си пуска нишесте. Така уплътнява соса, който после полепва по пастата и става изключително вкусна. Това е правилният начин за готвене на паста, италианците използват винаги водата. Накрая добавяме маслините, добавяме магданоза. Пастата е хубаво да се вижда да лъщи. Ако не лъщи, може да добавим на тънка струйка зехтин и да продължим да бъркаме пастата, за да се получи тая въпросна емулсия, за която говорим. Накрая, докато е гореща, дърпаме я настрана и изсипваме предварително настърганият пармезан, объркваме много хубаво и сервираме веднага".