Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето защо толкова обичаме сладко
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 08.04.2025Коментари (0)841
©
Ако някога сте се чудили защо ви е толкова трудно да устоите на парче торта или няколко бонбона следобед, отговорът може да се крие не в липсата на воля, а в мозъка ви.

Хората, които обичат сладко, често имат по-интензивна мозъчна активност в зони, свързани с удоволствие и награда — като системата на допамина. Това не означава непременно, че мозъкът им "работи“ повече като цяло, а че реагира по-силно на сладки стимули. 

Консумацията на захар стимулира производството на "хормоните на щастието“, включително допамин и серотонин — невротрансмитери, които повишават настроението и създават усещане за удовлетворение. Това е същата система, която се активира, когато получим прегръдка, слушаме любима песен или постигнем успех. Не е чудно, че мозъкът ни толкова харесва сладкото!

Изследвания, публикувани в списанието Neuroscience & Biobehavioral Reviews, показват, че при прием на захар се активират същите мозъчни зони, които реагират и на някои наркотици — като например nucleus accumbens, известен като "центърът на удоволствието“. Именно това прави захарта толкова пристрастяваща, поне на поведенческо ниво.

Когато хапнем нещо сладко, мозъкът ни го възприема като награда. С времето това води до асоциации между захарта и доброто настроение — процес, който подсилва желанието да търсим нова доза. Това обяснява защо понякога дори след обилно хранене "все има място за десерт“. Интересното е, че някои хора са по-чувствителни към този ефект. Генетични фактори, както и индивидуалните различия в допаминовите рецептори, могат да направят мозъка по-"гладен“ за сладост.

Докато мозъкът "празнува", тялото не винаги е толкова ентусиазирано. Честата консумация на рафинирана захар може да доведе до спад в енергията, проблеми с концентрацията и дори хормонални дисбаланси. Според Световната здравна организация, прекомерният прием на захар е сред рисковите фактори за развитие на затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Добрата новина е, че има начини да се справим със сладките желания, без да изпадаме в крайности. Ето няколко стратегии, които Edna.bg препоръчва:

Изберете естествените сладости – плодове, фурми, мед и кленов сироп предлагат естествена сладост, но и фибри и полезни вещества.

Намерете алтернативни източници на удоволствие – спорт, танци, разходка в парка или качествена почивка също активират допаминовата система.

Не се лишавайте напълно – когато си позволим малко сладко от време на време, без чувство за вина, мозъкът е доволен, а ние сме по-спокойни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Хороскоп за деня
Великден 2025
Пожари 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: