Фестивалът за късометражно кино завладява Балчик

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:17 / 17.06.2010
1197
Различното осмо издание на фестивала за късометражно кино, музика и преживявания е на път да превърне малкия бял град в симфония от цветове, похвалиха се организаторите. От няколко дни в центъра на Балчик се изграждат съоръженията за провеждането на всички събития от програмата на In The Palace. Като картина нарисувана от дете, градът грее в ярко червено, жълто и зелено - основните цветове на конструкциите изграждащи музикалната сцена, филмовият маркет, павилионите и зоните за срещи.

С ентусиазъм подобен на този от старите кинопрегледи в последните приготовления се включват и много хора от града в очакване на 19 юни. Откриваното ще се случи на площада пред общината в Балчик и ще събере публиката с първите международни гости на In The Palace. Най-нетърпеливи по повод пристигането си в Балчик се оказаха Бари Хенсън и Яел Ейлат, едни от големите приятели на фестивала, посетили общо 4 негови издания.

Продуцентът Бари Хенсън - движеща сила в британската телевизионна и филмова индустрия вече 30 години разказа, че фестивалът в Балчик е едно от най-смислените събития в календара му. " Събирам толкова различни гледни точки към киното в срещите ми с младите професионалисти, че се питам дали всичко, което съм учил е имало смисъл. Тук наистина се случва създаването на филмов език, за който ще се говори след години.

Може би най-хубавото на преживяването в Балчик е и емоцията и отдаването на младите хора, които за няколко минути създават творби. А в днешното време на ефекти и екшън в киното е много трудно да наречеш една лента - творба."

В началото на 80-те филмът, който продуцира Бари Хенсън - "Дългият разпети петък" е провъзгласен за най-добрия британски филм за всички времена. Яел Ейлат пък е ръководител на департамент "Изкуство и нови медии" в Колежа по изкуства и технологии в Тел-Авив, Израел, а в последно време съсредоточава изследванията си върху теория на новите медии. Тя е откривател на важни имена във видео-арта и киното на границата на различните изкуства.

"Фестивалът в Балчик е като жив организъм, реагира спрямо околният свят и възприма само ценното. За мен това е мислене извън стереотипите, снимане извън правилата, това е свободата в киното, а и в изкуството въобще. Дано младите кинаджии се замислят върху това, колко малко свобода в изразяването имат хората днес. Може би затова и фестивалът е толкова значим, защото позволява това свободомислие. Да, съвсем честно, мога да кажа, че престоя ми в Балчик винаги надминава очакванията ми", споделя Ейлат.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
24.06.2010 Google шеф дойде на кино-фестивала в Балчик
22.06.2010 242 филма мерят сили в Балчик
19.05.2010 Известни са вече заглавията на филмите-участници на фестивала в Балчик
12.05.2010 Криейтив директорът на Google Джи Лий идва в Балчик
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).