
ЗАРЕЖДАНЕ...
Фокачата на Реко, домът на пестото, бялото вино от сорт Верментино, зехтинът от Таджаска, живописните рибарски селища... или просто Лигурия, Италия | ||||||
| ||||||
Столицата на региона Генуа е има удивително историческо наследство, като в миналото е била от най-мощните средиземноморски република, а днес е един от главните пристанищни градове на Италия. Генуа е родният град на мореплавателят Христофор Колумб, на най-забележителния цигулар за всички времена Николо Паганини, там може да се вид катедралата "Сан Лоренцо", Двореците Роли, 42 на брой, като някои от тях превърнати в музеи, а други все още се обитавани, които са паметници на културата на ЮНЕСКО. "Историческият квартал на Генуа е с типичните пастелни къщички, много уютен, с вкусни ресторанти, които предлагат морска храна. Камоли, Портофино, Ла Специя, петте селища Чинкуе Тере, са едни от най-романтичните малки селища в Италия.“ Кухнята на Лигурия е много проста, състои се от прости рецепти с малко съставки, но е изключително разнообразна, разказа пътешественикът и посочи, че "който не е опитвал оригиналното песто дженовезе в Генуа, той не знае истинския вкус на пестото“. Другото, с което е много известен региона, това е фокачата, като има голямо разнообразие от видове според степента на втасване на тестото. "Прословутата фокача на Реко със сиренето Стракино е защитено географско наименование и "наистина ако не я опиташ, е абсолютен пропуск.“ В Лигурия има много видове паста, но най-разпространените са трофие с песто и мандили. "Заек по лигурски е емблематично ястие на Лигурия – те са много добри в приготвянето на различни рецепти с заешко месо. Рибните ястия и морските дарове съвсем обяснимо са представени достойно.“ Лигурия не е от най-големите производители на вина, но пък тези, които произвежда са много качествени и от много редки сортове, разказа сомелиерът и добави, че най-известното лигурски вино е бялото вино от сорт Верментино. "То е много леко, свежо с нотки на цитрус, бели цветя и средиземноморски билки. Произведено е в една територия, която има абсолютно изключителен микроклимат: имаме планината и имаме морския бриз – когато се съчетаят двете, те дават на виното една свежест, една минералност, която подсилва неговите качества и става много изкусително. Пигатото е друг типичен лигурски рядък сорт. Той много прилича на Верментиното, но има по-богат вкус, по-плътен вкус на мед, на кайсии, на йод. Изобщо е една симфония от вкусове и от комбинации.“ От червените вина най-известни са: рубиненото вино росезе от Долчеакуа, сладкото вино Ормеаско ди Помасио, както и скъпоценното вино на Чинкуе Тере – шакетра. Друга емблема на Лигурия е маслината сорт Таджаска и съответно зехтинът, добит от него. "Зехтинът, получен от маслината Таджаска, е изключително качествен. Той е фин, мек, с много свеж аромат, почти няма горчивина, с малка киселинност, тъй като това са характерни свойства на самия сорт. Съчетанието му е с по-леки храни, салати, в песто дженовезе, използва се в цялата кухня. За да направим една от вкусните фокачи, типични за Лигурия, ние просто трябва да я облеем със зехтин, т.е. тя да плува, приготвяйки я в зехтин, за да има тоя богат вкус и аромат, който се получава,“ разказа тя и препоръча на всички, които искат да посетят Италия, да отидат в този по-малко познат регион и да посетят една от тези известни маслобойни, за да видят наистина историята на този известен сорт зехтин. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg