Фондация "Джагадамба" учи чрез преживяване

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
13:31 / 13.12.2023
606
Фондация "Джагадамба“ е организация, която се занимава с личностното развитие при деца, тинейджъри, младежи и семейства. В академиите им се използват методите от неформалното образование, като главен е подходът за учене чрез преживяване. Работим с различни психологически теории и инструменти, като наблягаме на множествената интелигентност (Х. Гарднър), и най-вече се стремим да развиваме емоционалната, тъй като смятаме, че за да може да се реализира човек, има много човешки и житейски умения, които са ни необходими, отвъд твърдите умения. Това каза Максим Тихолов от Фондация "Джагадамба“ в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Фондацията е създадена преди около 10 години с цел да запълни пропуски във формалното образование при формирането на личностното развитие на децата. Той посочи основните проблеми, пред които са изправени съвременните деца – невъзможността да комуникират ефективно, да намерят своето място в групата и ролята си в света, в който живеем, да намерят себе си като личности. "Даваме на децата най-различни казуси, мисии от реалния живот, с които те трябва да се справят в момента, мобилизирайки своите натрупани до момента познания, така, че да доведат задачата до даден резултат. Наблягаме на практически познания, които влизат в употреба непрестанно", обясни Максим Тихолов.

Нона Куманова от фондацията допълни, че от началото на следващата година "Джагадамба" стартира нови програми за подкрепа на децата, тийновете и младежите, като акцент ще бъде работа с родителите и семействата. Важни умения, върху които се базират програмите на "Джагадамба“ са насочени към подобряване на концентрацията и фокуса, формиране на добри взаимоотношения между родителите и децата, и развитие на ключовите социални умения.

"Друг проблем, към който насочваме вниманието си сега с тези програми за децата, е нежеланието им да учат. Днешните деца имат доста силно развита критична мисъл и когато не намират приложение на това, което учат в момента, те започват да изпитват голяма съпротива. Следващото нещо, което се опитваме да развием в тях като усещане, е признаването на авторитети", изброи Нона Куманова.

Тя отбеляза, че програмите на фондацията обикновено са много разнообразни, именно защото са съобразени с различните деца и с техните потребности. Разделението по възрастови групи – деца от 9 до 12, тийнейджъри от 13 до 15 и от 16 до 21 години са младежите. "Игровизацията е основен елемент от програмите. Играем множество групови игри, за да упражняваме различен набор от умения. Точно това позволява ученето да се случва през лично преживяване. Децата изпадат в много искрен екстаз, докато играят с нас тези игри, и наистина виждат приложението на тези умения, които ние им предаваме", сподели Куманова. По думите й пълноценното присъствие на родителите е изключително важно за личностното развитие на децата.

"Родителите имат нужда да знаят всички нови теории за работата и общуването с децата. От началото на 2024 г. предстои да пуснем нова платформа, в която ще правим семинари и обучения за родители и ще ги запознаваме с точно тези полезни теории и практики, с които ние работим успешно. В платформата "Джагадамба Трейнингс" ще има семинари за личностно развитие и за възрастни“, обяви още Нона Куманова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Симона Загорова тръгнала по доктори за отслабване още като дете
Юлиана Дончева получи романтично пътешествие за рождения ден
Наум Шопов продава колата, но май завиши цената
Окончателно Бен Афлек напусна Дженифър Лопес
Бившата на Башар Рахал роди от новия си мъж
Геро обиден заради "Скрита самоличност"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).