Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Фотографът Ивайло Петров: Свидетели сме на една фундаментална промяна на обществото, не ни остава време дори да се адаптираме към това
Автор: Екип Varna24.bg 19:24 / 17.12.2023Коментари (0)1491
© Facebook
Технологиите се развиват с геометрична прогресия. Това означава, че за все по-скъсяващи се периоди от време технологичните скокове стават все по-високи и по-резки. Това каза фотографът Ивайло Петров в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. 

Според него в момента сме свидетели на пълна трансформативна технология, която ще доведе до абсолютни революции, не просто еволюции в начина, по който самото общество съществува. "Ние ставаме свидетели от първа ръка на една фундаментална промяна на обществото, на парадигма, че не ни остава време дори да започнем да се адаптираме към това. Това е нескончаем поток от нови скокове, които не знаем накъде водят и как ще ни повлияят“, коментира  Ивайло Петров.  

Съвременният човек отдавна е подчинен на алгоритмите в дигиталното пространство, отбеляза Ивайло Петров. "Това, което виждаме масово всеки ден във Facebook, реално не е органичният поток на информация, който хората споделят, а всъщност е алгоритъмът, който приоритизира кое съдържание първо да излезе – това, което има шанс да харесате най-много и да ви задържи вниманието най-дълго. Според мен сме на прага на един период, в който ще загубим тотално всякаква представа, връзка и доверие към реалността, защото в момента, в който ни се подава някакво визуално или аудио съдържание, това е тотална постреалност. Ние оттук насетне никога не можем да сме сигурни дали това, което възприемаме, реално е истинско или е генеративно съдържание на базата на изкуствен интелект. Какви ще са последствията – аз не смятам, че някой може да отговори, защото нямаме експерти“, заяви той.  

Всичко това се отразява особено силно върху фотографското и дигитално изкуство. "Това е абсолютно трансформативно за цялата наша индустрия и начина, по който ние въобще фундаментално възприемаме реалността. С вградения в Bing софтуер например можеш да си генерираш картинка директно през браузъра. Instagram пък вчера обяви нова функционалност – качваш си снимка и на базата на текстово задание може да се променя фона й или изцяло контекста й“, даде примери той.  

Според Ивайло Петров сме абсолютно неспособни да предположим колко рязко и фундаментално бързо генералният изкуствен интелект, който може да бъде комплексен и съпоставим с когнитивните възможности на човека в много сфери едновременно, ще бъде факт. "Това е състезание, което не може да бъде забавено, защото то е на национално ниво. Всяка държава ще има супер активна разработка в тази посока и там победителят може да бъде само един. Емпирично доказано е, че всъщност много рядко успяваме да имплементираме някаква революционна технология без тотална издънка. Тук говорим за първи път за технология, която е не просто заместител на човешкия интелект, а в много аспекти потенциалът й е много отвъд него. Именно това според мен тотално чупи всякакви възможни предположения какво ще стане“, каза още фотографът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: