Гергана Кафеджийска: Няма "женски" книги, литературата не се дели така

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:09 / 27.10.2023
537
"Няма "женски" книги, литературата не се дели така". Това казва Гергана Кафеджийска за "Животът на Фокус" с Надя Брайт. Ето как водещата описва разговора си с нея: 

"От месеци наред, почти всеки четвъртък, имам удоволствието да посрещам моята добра приятелка, филолог и преводач Гергана Кафеджийска. От нея аз и слушателите на Радио "Фокус" получаваме препоръки за нови и определено интересни заглавия на книжния пазар. Понякога Гергана не препоръчва задължително нови книги, но винаги има смисъл да се обърне внимание на заглавията, които ни е донесла за седмицата. 

Този път тя представи на нашето взискателно внимание заглавията "Жълтият тапет" и "Как Рори Торн унищожи мултивселената".

За първата книга - "Жълтият тапет" от изд. Orange books, имахме лек спор в студиото (може да го чуете в аудиофайла към статията), защото не ми се вярваше, че този сюжет може да е увлекателен. Също, имах известни съмнения, че мъжката аудитория ще продължи да ни слуша, след като Гергана резюмира темата на книгата - една жена в нормално функциониращо семейство, ражда детето си, изпада в депресия и се затваря в стая с жълт тапет… Обаче събеседничката ми, която за разлика от мен, е чела книгата, ми обясни, че първо - сюжетът е добре представен и наистина е увлекателен и второ - може да помогне на много хора, които преминават през период на депресия и най-вече - на жени, които преминават през следродилна депресия.

Втората книга, която Гергана Кафеджийска представи на мен и слушателите ни, е "Как Рори Торн унищожи мултивселената" от К. Ийсън на издателство Артлайн. Ето тази книга наистина е по моя вкус - една принцеса на далечна планета трябва да се пребори за правото си на престолонаследник. Има всичко, което харесвам - приключения, силен женски образ, фентъзи… Аз определено съм в настроение да посегна първо към това заглавие, преди "Жълтият тапет".

Но нямам съмнение, че и двете препоръки са ценни, разбира се.

Пожелаваме Ви приятно четене!"

"Гергана Кафеджийска е магистър филолог от Софийски университет, специалност преводач - редактор, бакалавър на НБУ Политически науки, вече 13 години се опитва да вирее в българския маркетинг и спасителен пояс са писането на разкази, един недовършен роман и всички красиви постановки на българските театри и опера.

А ако искате да чуете Гергана в ефир - следващото ѝ появяване в "Животът на Фокус" ще бъде на 1 ноември - Ден на народните будители след 17:30. Или в каналите на Радио Фокус в Spotify и Soundcloud, където може да откриете записи на предаванията ни", анонсира водещата Надя Брайт.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).