Годното пилешко е хлъзгаво и влажно, докато разваленото е покрито с лепкав слой, който остава по пръстите
Пилешкото месо е една от най-консумираните храни. Тя е и една от най-честите причини за хранителни отравяния поради консумация на развалено месо. За да сте сигурни, че ядете неразвалено и годно за консумация месо, вижте кои са признаците на развалено сурово и сготвено пилешко.
Проверете срока на годност
Първото, което разбира се трябва да направите, е да погледнете датата на производство и срок на годност, описани на етикета. Ако се усъмните, е нужно и да вземете предвид условията, в които сте го съхранявали. Недобрите условия също могат да развалят преждевременно месото.
Използвайте сетивата си
Суровото прясно пилешко месо, което не е развалено, има съвсем слаба лека миризма на трупно месо, което не означава, че е нормално.
Разваленото пиле обаче има натрапчива миризма, неприятна, очевидно кисела и гранясала в зависимост от степента на гниене. Цветът на годното за ядене пиле е розов, а на разваленото - сивкав, понякога син.
Годното пилешко е хлъзгаво, свежо и влажно, докато разваленото е покрито с лепкав слой, който остава по пръстите, пише az-jenata.bg.
Сготвено пилешко
Сготвеното пилешко може да престои 3-4 дни в хладилника. Ако не сте сигурни в състоянието му, отново използвайте сетивата си. Неприятните миризми, изтънената текстура на месото, побелелият цвят или кафяв до сивкав са показатели за разваленото сготвено месо.
Зеленият цвят и образувалите се плесени, разбира се, са явен признак, че месото е негодно. Вглеждайте се внимателно преди да консумирате. Ако хладилникът ви не успява да поддържа нужната температура, вероятността месото да се развали дори преди третия ден е голяма.