Господар на трапезата днес е шаранът

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
08:30 / 06.12.2024
1121
Царят на трапезата на Никулден е шаранът. Той не е капризна за готвене риба, ако знаеш правилната рецепта. По-възрастните домакини имат своите изпитани рецепти, но ние решихме да бъдем от полза на младите, които за сефте ще приготвят празничната вечеря днес.

Пълнен шаран

Необходими продукти

шаран - около 2 кг

лук - 3 броя кромид

домати - 300 г, зрели + 1

ядки - 100 г, натрошени /орехи/

гъби - 200 г

вино - 100 мл бяло

масло - 125 г

черен пипер - 10 зърна

сол

магданоз - 1/2 връзка

Начин на приготвяне

Нарежете лука и гъбите и ги задушете в малко мазнина под капак. През това време почистете шарана и го натрийте със сол и млян черен пипер. Към лука прибавете нарязаните на дребно домати, натрошените орехи, накълцан магданоз, сол, черен пипер и виното.

Изчакайте докато течността поизври и свалете от котлона. Напълнете с нея шарана, зашийте го и го прехвърлете в намазнена тава. Покрийте го с кръгчета нарязан домат и го полейте с останалото количество разтопено масло.

В тавата се долива 1 ч.ч. гореща вода и се слага шарана да се изпече.

Ако тази рецепта е класика, то следващата е предизвикателна  и интересна.

Шаран с бира

Необходими Продукти

риба - 1 шаран, около 1.2 кг

бира - 250 мл тъмна

чесън - 2 - 3 скилидки

карамфил - 2 карамфилчета

кимион - 1/2 ч.л.

бахар - 2 зърна

черен пипер - 2 - 3 зърна

моркови - 2 броя

патладжани - 1 брой, не голям

лук - 1 голяма глава червен

копър - ситно нарязан пресен

олио

сол - на вкус

Начин на приготвяне

Изсипете бирата в дълбок съд. Изчистете чесъна и го нарежете на тънки кръгчета. Счукайте заедно бахара, кимиона, карамфила и черния пипер. Добавете подправките и чесъна към бирата и разбъркайте.

Нарежете измития и изчистен шаран на едри парчета и го поставете в бирата за 30 минути да се маринова. Нарежете лука на полумесеци, морковите и патладжана на продълговати парченца. Копъра нарежете на ситно.

Извадете парчетата шаран от маринатата и подсушете с домакинска хартия. Изпържете в дълбок тиган в предварително загрято олио по 2 минути от всяка страна. Добавете зеленчуците и като разбърквате леко гответе около 5 минути.

Добавете около 100 мл от маринатата и задушавайте до готовност за около 15-на минути. Преди да свалите от огъня, поръсете със ситно нарязан копър. Речептите са взаимствани от специалицирания сайт gotvach.bg.

Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
11.12.2024 БАБХ извърши 2132 извънредни проверки за Никулден 
06.12.2024 Много варненци избраха Никулден за своя голям празник
06.12.2024 Военноморските сили участваха в църковен празник за Никулден във Варна
06.12.2024 Традиции и поверия на Никулден
06.12.2024 Нутриционист: Най-голямата кост на рибата, която ядем на Никулден, е лечебна и не трябва да се изхвърля. Някои хора я пускат в течаща вода, други я горят
06.12.2024 И в Румъния празнуват Никулден! Там традициите са много интересни
Още новини от Любопитни новини:
Един от най-богатите хора в света планира сватба за 600 милиона д...
Хороскопът за днес: Много проблеми и финансови загуби за някой от...
Софи Маринова си спретна див купон в любопитна компания
Пиенето на над 4 чаши кафе дневно намалява риска от рак на глават...
Съвет: Дръжте пари в брой вкъщи
Удря ни силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).