Господар на трапезата днес е шаранът
Царят на трапезата на Никулден е шаранът. Той не е капризна за готвене риба, ако знаеш правилната рецепта. По-възрастните домакини имат своите изпитани рецепти, но ние решихме да бъдем от полза на младите, които за сефте ще приготвят празничната вечеря днес.
Пълнен шаран
Необходими продукти
шаран - около 2 кг
лук - 3 броя кромид
домати - 300 г, зрели + 1
ядки - 100 г, натрошени /орехи/
гъби - 200 г
вино - 100 мл бяло
масло - 125 г
черен пипер - 10 зърна
сол
магданоз - 1/2 връзка
Начин на приготвяне
Нарежете лука и гъбите и ги задушете в малко мазнина под капак. През това време почистете шарана и го натрийте със сол и млян черен пипер. Към лука прибавете нарязаните на дребно домати, натрошените орехи, накълцан магданоз, сол, черен пипер и виното.
Изчакайте докато течността поизври и свалете от котлона. Напълнете с нея шарана, зашийте го и го прехвърлете в намазнена тава. Покрийте го с кръгчета нарязан домат и го полейте с останалото количество разтопено масло.
В тавата се долива 1 ч.ч. гореща вода и се слага шарана да се изпече.
Ако тази рецепта е класика, то следващата е предизвикателна и интересна.
Шаран с бира
Необходими Продукти
риба - 1 шаран, около 1.2 кг
бира - 250 мл тъмна
чесън - 2 - 3 скилидки
карамфил - 2 карамфилчета
кимион - 1/2 ч.л.
бахар - 2 зърна
черен пипер - 2 - 3 зърна
моркови - 2 броя
патладжани - 1 брой, не голям
лук - 1 голяма глава червен
копър - ситно нарязан пресен
олио
сол - на вкус
Начин на приготвяне
Изсипете бирата в дълбок съд. Изчистете чесъна и го нарежете на тънки кръгчета. Счукайте заедно бахара, кимиона, карамфила и черния пипер. Добавете подправките и чесъна към бирата и разбъркайте.
Нарежете измития и изчистен шаран на едри парчета и го поставете в бирата за 30 минути да се маринова. Нарежете лука на полумесеци, морковите и патладжана на продълговати парченца. Копъра нарежете на ситно.
Извадете парчетата шаран от маринатата и подсушете с домакинска хартия. Изпържете в дълбок тиган в предварително загрято олио по 2 минути от всяка страна. Добавете зеленчуците и като разбърквате леко гответе около 5 минути.
Добавете около 100 мл от маринатата и задушавайте до готовност за около 15-на минути. Преди да свалите от огъня, поръсете със ситно нарязан копър. Речептите са взаимствани от специалицирания сайт gotvach.bg.