Гъдел за небцето с участието на сезоните плодове
Зимата чука на вратата. Пресните плодове изчезват от пазара или са много скъпи. Цитрусите още не са залели магазините. Точно в този момент е най-подходящо да се обърнем към сезонните плодове - ябълки, дюли, круши, тиква.
Предлагаме ви няколко лесни рецепти, взаимствани от специализирания сайт gotvach.bg.
Рецепта за печени дюли и ябълки
Необходими продукти:
–дюли - 3 бр.
–ябълки - 6 бр.
– захар - за поръсване
Количеството на плодовете е по желание на всеки.
Начин на приготвяне:
Разполовявате дюлите и изчиствате от семената с помощта на нож и лъжица. Не ги чистите прекалено, защото обичаме при печенето да се образува желе.
Ябълките могат да се изчистят цели, като внимателно се издълбаят отново с нож и лъжичка или да се разполовят и изчистят като дюлите. Плодовете, които са наранени и не могат да се използват цели, се режат на парчета.
Преди да поръсите със захар, сипете по една супена лъжица вода в половинките, като целта е да се образува захарен сироп, а той да се превърне в желе.
В тавата сипвате около пръст и малко вода. Половинките поръсвате с по две супени лъжици захар, а парчетата на око.
Ябълките се пекат на 180 градуса с вентилатор до зачервяване.
Печена тиква
Необходими продукти:
– тиква - 1 бр. малка (тип цигулка)
– захар - 1 ч.ч.
– вода - 1 ч.ч.
– олио - 2 с.л. за намазване на тавичката
– канела
– ванилия - за поръсване
Начин на проготвяне:
Тиквата се пече с кората, защото е така е класическият начин да приготвяне на най-вкусната тиква.
Измивате я много хубаво с гъба под течаща студена вода, за да паднат всички външни замърсявания (прах, пръст) от кората. Подсушава се и се нарязва на парчета, без да се бели кората.
Тиквените семки се изгребват с помощта на лъжица. Не ги изхвърляйте, а ги изсушете или изпечете във фурната с малко сол, вода и брашно. Много са полезни сурови, а печени са изключително вкусни.
Парчетата тиква се нареждат с кората надолу в намаслена с олио тавичка.
Изсипват се две кафени чаши вода на дъното на тавичката. Ако тавата ви е по-голяма, налейте допълнително вода. Водата трябва да покрива около един пръст от дъното на тавата.
Всяко парче тиква се поръсва хубаво със захар. По желание може да поръсите парчетата тиква и с ванилия и щипка канела.
Слага се във фурната на умерена температура (160-180 градуса) и се пече до готовност. След около 20 минути може да я качите по-високо, за да се карамелизира и зачерви хубаво отгоре. Поднесете печената тиква леко охладена.
Печена тиква с мед и орехи
Необходими продукти:
– тиква - 1 кг
– мед - 5 с.л.
– орехи - 1/3 ч.ч.
– прясно мляко - 1 ч.ч.
– канела - 1 с.л.
– стафиди - по желание
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва и се нарязва на големи парчета. Парчета се поставят в подходяща тава и се заливат с прясното мляко и 1 ч.ч. вода.
Десертът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато течността се изпари наполовина.
Тавата се изважда от фурната и върху всяко парче печена тиква се поставя по малко мед и орехи. Поръсва се с канела и стафиди и се връща обратно във фурната. Пече се, докато се запекат добре ореховите ядки.