Хората, които пият около три чаши кафе на ден, са с най-нисък риск от кардиометаболитни заболявания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:25 / 18.09.2024
622
Пиенето на три чаши кафе на ден може да намали риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт, показва проучване. В изследване на повече от 350 000 възрастни от 37 до 73 години, китайски учени сравняват тези, които пият само една чаша кафе на ден, с тези, които пият три.

Използвайки здравните досиета на пациентите, екипът установява, че хората, които пият около три чаши кафе на ден, са с най-нисък риск от кардиометаболитни заболявания, като диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

Докато екипът до голяма степен не е сигурен защо кафето има такъв защитен ефект, експертите смятат, че то може да намали вредното възпаление и да помогне за понижаване на холестерола, което често води до дългосрочни метаболитни заболявания. Има обаче тънка граница, когато става въпрос за прекаляване.

Други изследвания показват, че пиенето на четири или повече чаши на ден може да повиши риска от сърдечни заболявания, поради висок сърдечен ритъм и кръвно налягане.

От Daily Mail цитират д-р Чаофу Ке, водещ автор на изследването и асоцииран професор по епидемиология в Медицинския колеж Суджоу към университета Сучоу в Китай, който твърди: "Констатациите подчертават, че насърчаването на прием на умерени количества кафе или кофеин като хранителен навик за здрави хора може да има далечни ползи за превенция на кардиометаболична смърт."

Като огромни любители на кафето, смеем да кажем, че заключенията, направени в новото проучване, определено ни допадат, предава lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки
Ергенка се показа бременна
Деси Слава горда баба на внучка на 5 месеца
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).