Храм паметникът във Велики Преслав е посветен на 1000-годишнината от смъртта на Св. Методий

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:57 / 11.05.2010
1360
Храм - паметникът „Св. Св. Кирил и Методий" във Велики Преслав е единственият храм паметник в България, посветен на 1000 годишнината от смъртта на Свети Методий. Това каза  Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който отслужи божествена Света литургия там. Решение за изграждане на храм-паметника в стария град на Велики Преслав е взето от народното събрание през 1885 година, а тази година се навършват 1125 години от смъртта на Свети Методий.

"Голямо събитие отбелязваме тази година именно в този храм-паметник, посветен на делото на Светите братя Кирил и Методий. Ето как нашите предци преди 125 години са решили да се увековечат делото на Светите братя с един такъв храм и манастир", каза митрополит Кирил и добави, че манастирът е действал до средата на 60-те години, когато е била одържавен. За момента на църквата е върнат само храм - паметника. „Надяваме се, че правителството ще ни върне и сградите, за да бъде възстановен отново съществуващия преди години манастир, за да се прославят имената и делата на Светите братя Кирил и Методий.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).