Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Храни, които не бива да миете, преди да ядете
Автор: Екип Varna24.bg 16:09 / 28.09.2024Коментари (0)720
©
Много хора смятат, че водата убива бактериите и почиства мръсотията от храните. Експертите твърдят, че е вярно обратното: Със съвременните техники вторичното измиване може да бъде избегнато.

 

Още от детството ни казват за необходимостта от старателно измиване на различни продукти преди готвене. Но това не е вярно. Някои съставки губят полезните си качества, когато влязат в контакт с вода.

 

Те могат да променят вкуса си, което е още по-лошо: вредните вещества се разпространяват навсякъде.

Зеленолистни зеленчуци

Измиването на копър, магданоз, спанак и други зелени зеленчуци увеличава вероятността от внасяне на бактерии в организма ни.

Съществува отделна длъжност - специалист по маркетинг на зеленолистни зеленчуци. Те са тези, които ни казват, че всички зелени зеленчуци се обработват със смес от вода и дезинфектанти като водороден пероксид или хлор, преди да бъдат изпратени в магазините. Това е достатъчно, за да се отстранят всички излишни съществуващи замърсявания от нея. Не е необходимо да се мие втори път, тъй като този начин води до разпространение на патогенни бактерии.

Месо, пилешко месо, яйца

Центровете за контрол и превенция на заболяванията посочват, че миенето на месо от домашни птици, говеждо и яйца води до увеличаване на микробите, както и до разпространението им по повърхностите на кухненското обзавеждане и по самите хранителни продукти.

Животинските продукти се почистват старателно по време на обработката, а повторното действие увеличава риска от размножаване на вредните вещества, причинени от салмонела, която предизвиква диария и редица други заболявания.

Между другото, върху черупката на яйцата има защитен филм и ако те се измият, бактериите отвън ще проникнат дълбоко вътре. Ето защо явно не си струва да се прави.

При третиране с високи температури този вид бактерии загиват. Според категоричната препоръка на експертите е по-добре да варите месото два пъти: след като водата заври - сменете я и продължете готвенето. Това се дължи и на факта, че животните по време на угояването получават с храната стимулатори на растежа и хормони. А с първия бульон се прецежда и цялата химия. За по-голяма безопасност към маринатата към месото може да се добавят оцет и лимонов сок, пише Actualno.com.

Гъби

 

Ако сте купили гъби в магазина, не е необходимо да ги миете, тъй като те губят първоначалния си вид и познатия аромат. Гъбите абсорбират отлично водата и поради това се развалят бързо. Експертите съветват да ги избършете малко с влажна кърпа, да ги подсушите с хартиени кърпи и едва тогава да пристъпите към готвене.

Как да се предпазите от опасни бактерии в кухнята?

Измивайте ръцете си в топла вода със сапун в продължение на 20 секунди или внимателно ги третирайте с антисептик, като избягвате рани и пукнатини, преди да се докоснете до храната.

Дезинфекцирайте всички кухненски съдове, повърхности и прибори за хранене, преди да поставите храна върху тях.

Не оставяйте плодове, зеленчуци, билки и други храни за готвене в мивката за дълъг период от време. Това е най-бързото място за размножаване на бактерии.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Поскъпване на хранителните продукти
Бури и градушки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: