Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Христо Крушарски: Методът на засяване на облаци постига между 13 и 15% увеличаване на валежа
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 06.06.2024Коментари (0)1280
©
Опитваме се да направим нова методология за работа. Това каза Христо Крушарски – един от пионерите в производството на противоградови ракети и собственик на Локомотив Пловдив, в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Противоградовата защита чрез самолетния способ действа на територията на Североизточна България. Тя има ефективност 65%. Ефективността при ракетния способ е минимум 75%. Технологията обаче е позната и използвана от 60-те години на ХХ век и е натрупан доста опит и статистически данни, отбеляза Крушарски.

Във всеки облак има определено количество влага и ледообразуващи кристали. "В градоносните облаци текат силни процеси – възходящ поток, който вдига тези ледени кристали във височина до 14 км. Ако не вкараме конкуренция от кристали на сребърен йодид в облака, толкова, колкото е необходимо, за да не се образуват ледените парчета, може да се получи голяма беля. Ракетите влизат вътре в облака и засяват от порядъка на 4,5 км. Засяването се прави в периферната част на облака, където има възходящ поток. Така вкарваме реагента в самия облак. Ако сме си свършили добре работата, това, което вали на земята, е смесица от ситна градушка с дъжд“, обясни Христо Крушарски.

За да бъде засят облакът, той трябва да има определени параметри. Специалистите в командния пункт получават данни от радарите на Агенцията за борба с градушките. "Хората, които работят на пункта за управление, решават кога да излети самолетът, на каква височина, кога да започне засяването на облака“, допълни той.

Методът на засяване на облаци за предизвикване на дъжд се използва, когато има облачност, но няма дъжд. Като реагенти се използват калциев и натриев хлорид, които постигат между 13 и 15% увеличаване на валежа.

По думите на Христо Крушарски, към технологията за предизвикване на дъжд интерес проявяват Франция, Грузия, Молдова, Аржентина, Бразилия, Обединените арабски емирства.

Страната ни трябва да е подготвена да се бори както с продължителни периоди на засушаване, така и с наводнения заради климатичните помени. "За целта е необходимо науката и практиката да вървят ръка за ръка, да се разработват технологии, да се правят опити и държавата да се включи и да подпомогне развитието на тази дейност, да обедини институциите и да ги накара да работят заедно. Необходимо е да има координация между ракетните площадки, самолетния способ и РВД, защото понякога се получава така, че ние не можем да се качим на необходимата височина, където трябва да работим, защото РВД ни ограничава“, обясни Крушарски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: