Игнорирайте снега навън и вижте рецептата за "бабината пролетна чорбица"
Пролетта настъпи, посрещнахме я, усетихме я, настроихме се вече за хубаво време, но нещата рязко се промениха. Напук на снежинките, нека запазим тонуса си и да "вдигнем" организма с питателна храна, подходяща за сезона.
"Ей така става всяка пролет - излезе ли зеленото, задължително приготвяме от Бабината пролетна чорбица."
Необходими продукти:
– коприва - 3 - 4 шепи, млада
– киселец - 2 шепи
– листа от репички - 1 малка връзка
– зелен лук - 2 стръка
– пресен чесън - 2 стръка
– брашно - 1 с.л. препечено
– ориз - 1/2 ч.ч.
– масло - 4 с.л.
– олио - 2 с.л.
– сол
– черен пипер - на вкус
– магданоз - 1 малка китка
за застройката
– яйца - 1 бр.
– кисело мляко - 3 - 4 с.л.
Начин на приготвяне:
Зеленият лук и пресният чесън се нарязват на ситно. Задушават се на умерен огън с маслото и олиото. Към тях се добавят ситно нарязаната коприва, листата от репички и киселеца.
Разбърква се, докато поомекнат, добавя се препеченото брашно (приготвено в сух тиган) и се налива около 1.2 л топла вода.
След като супата от коприва започне да ври, се слага предварително почистения и измит ориз и се вари до готовност. Подправя се със сол и черен пипер на вкус, поръсва се със наситнения магданоз.
Отделя се една купичка от пролетната супа, изчаква се няколко минутки леко да се охлади и с нея се разрежда застройката от разбитото яйце и кисело мляко. Прехвърля се при непрекъснато бъркане към чорбата.
Бабината пролетна чорбица се поднася веднага, още докато е топла.
Добър апетит!
източник: gotvach.bg