Игра по инстинкт е мотото на 19 МТФ "Варненско лято" 2011

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:44 / 31.05.2011
1296
Играта не може да се отрече. Човек може да отрече почти всичко абстрактно: правдата, красотата, истината, доброто, духа, бог. Човек може да отрече сериозността, но не и играта. Тази мисъл на Йохан Хьойзинха, от неговото изследване върху игровите елементи на човешката култура "Homo Ludens" ще послужи за компас в селекцията за основния модул Селекционирани български спектакли на МТФ "Варненско лято 2011".

В сложната съвременна ситуация, когато всички обществени процеси са събрани под общия знаменател на думата "криза", едно припомняне на неотрицаемото във феномена "театър", на онова, което е негов базисен инстинкт, е особено необходимо. Всъщност, алтернативният вариант на това мото би бил отказът от всякакво мото, многоточието или заглавието "Без заглавие", защото в идеалния си вид избраните спектакли трябва толкова красноречиво да говорят сами за себе си, че причината за тяхното събиране заедно да бъде единствено традиционният формат "фестивал", позволяващ ефективно да се изтъкне художествено качество и високо постижение.

От друга страна, през осемнайсетте години от своето съществуване, МТФ "Варненско лято" се изгради и разви като устойчива и гъвкава структура от различни програмни модули. В този смисъл Селекционирани български спектакли остава просто модул сред други модули. Но все пак, като основен сред тях, най-голямата тежест пада върху него. Той няма да си поставя никакви жанрови или тематични ограничения и ще се постарае да разпознае такива театрални факти, в които е налице онова съчетание между художествено майсторство и новаторство, което е единственият сигурен гарант, че качественият диалог с публиката не може да не се състои, това са думи на Асен Терзиев, селекционер на МТФ "Варненско лято" 2011.


Виж коментарите (0)

Още по темата (25):
02.06.2022 Започна 30-то издание на Международния театрален фестивал "Варненско
лято"
06.11.2020 Международния театрален фестивал "Варненско лято“ ще се проведе в дигитален формат
19.05.2020 Международният театрален фестивал "Варненско лято“ няма да се проведе през
юни
30.05.2019 Започва 27-ото издание на театралния фестивал "Варненско лято“
08.05.2019 "Варненско лято" готви много изненади! Цветана Манева: Изразявам лична благодарност на варненската публика
29.07.2011 Днес откриват “Варненско лято"
Още новини от Любопитни новини:
Камелия: Чалгата е поведение, а попфолкът не може да бъде изкорен...
Могат ли имитиращите млечни продукти да навредят на здравето ни?
Първи подробности за новата голяма находка от Хераклея Синтика
Най-големият фестивал за независима музика избра своята песен за ...
Кои са храните, които благоприятстват мозъчната функция
Мария Василева: Изложбата на Константин Златев "Peace by peace" и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).