Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Иконата на българското плуване празнува днес 60-годишен юбилей
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 30.06.2024Коментари (0)555
©
Таня Богомилова – една от най-великите спортистки в българската олимпийска история, навършва днес 60 години. Юбилеят на знаменитата състезателка е повод да си припомним най-паметните й успехи в нейната забележителна състезателна кариера.

Олимпийска шампионка на 100 м бруст от Сеул 1988, с четвърто и шесто място на същите игри съответно на 200 м бруст и в съчетаната щафета, сребро и бронз от световното в Мадрид 1986 съответно на 200 и на 100 м бруст, злато на европейското в София 1985 на 200 м бруст, допълнено с европейско сребро на 100 м и със съчетаната щафета от София 1986 и Бон 1989, три бронза на европейски първенства в Рим 1983 (100 м бруст) и Атина 1991 (100 и 200 м бруст), злато за европейската купа в Берген 1984 и подобрени 69 национални рекорда – това е богатата спортна кариера на една от най-популярните, обичани и успешни личности в българската история.

След триумфа в Южна Корея, невероятната Богомилова печели сребро на европейското Бон 1989 на 100 м бруст и бронз на европейското  Атина 1991 на 100 и на 200 метра бруст. Състезава се до 1991 година. След края на кариерата си работи като треньор в Гърция, впоследствие и в Държавна агенция за младежта и спорта. Дълги години е изпълнителен директор и генерален секретар на Българска федерация по плувни спортове. Член е на Техническият комитет по плуване в открити води на ФИНА (Световна федерация по плувни спортове), а от 2003-а до момента е в Техническия комитет по плуване в открити води към ЛЕН (Европейска плувна федерация.)

На върха на своята слава Богомилова бе коронясана за "Спортист на №1 на България“ за 1988 година – най-успешната за родния спорт. Тогава страната ни спечели 35 олимпийски медала, 10 от които златни.

Българският олимпийски комитет честити юбилея на Таня Богомилова, като й пожелава здраве, сила и още много житейски победи.

* * *

(откъс от книгата "БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)

Събаря германската плувна империя в сеулския басейн

На олимпиадата Сеул 1988 големият фаворит в надпреварата на брусистките е световната и европейска шампионка Зилке Хьорнер (ГДР). Тя пристига в Южна Корея с два току-що подобрени световни рекорда. На 200 м Таня е втора в серията си, а във финала тръгва мощно и по средата на дистанцията е лидер. Това принуждава Хьорнер да увеличи темпото до световен рекорд, за да вземе победата – 2:26,71 мин. Втора финишира китайката Хуан Ксяомин, а другата българка Антоанета Френкева, печели бронз с 2:28,34 сек. Това е исторически миг за българския спорт с първото за страната отличие от олимпийски игри в плувните дисциплини. Богомилова остава четвърта с 2:28,43 минути, само на 9 стотни от Антоанета и от зоната на медалите.

"Въпреки че по-големите ми очаквания бяха за дългата дистанция, веднага след финала усетих, че моят голям шанс е на 100-тачката,“ признава Таня.

Два дни по-късно е финалът на 100 м бруст. Германката Зилке Хьорнер излиза наперена като шампионка на дългата дистанция със световен рекорд. Всички прогнозират нов триумф за нея. Но не се съобразяват с едно име – Таня Богомилова.

Още в квалификациите, в 4–та серия, родната звезда подобрява олимпийския рекорд и така хвърля ръкавица на Хьорнер. Десет минути по-късно обаче германката отговаря подобаващо, като в шеста серия дава абсолютно същото време за изравнен рекорд на игрите. Финалът се превръща в истински трилър. Двете се хвърлят в жестока битка, но по средата българката се обръща втора за 31,90 секунди, далеч след Хьорнер, преминала контролата за 31,58 сек. – темпо за световен рекорд. После обаче се развихря едно истинско българско торнадо в басейна, което просто отнася германката. Богомилова е неудържима в последните 50 метра. Тя не само стопява тези 32 стотни преднина, но на финала оставя германката на близо секунда след себе си. Победа и титла с 1:07,95 минути! Олимпийски рекорд, който ще се задържи 20 години и втори резултат за всички времена в дисциплината - само на 4 стотни от световния рекорд. Българският щурм се допълва от Антоанета Френкева, която от четвърто място на 50-ия метър стига до среброто на финала с 1:08,74 мин. Не е за вярване, но фаворитката Хьорнер остава чак трета…

Какъв ден за българското плуване! България има първо олимпийско злато в този спорт. Богомилова е олимпийски шампион, Френкева - вицешампион. А със спечеления два дни по-рано бронз на 200 метра от Антоанета, двете ни "торпеда" в олимпийския басейн  носят на страната пълен комплект плувни медали от игрите в Сеул. Тези 3 отличия и до днес си остават единствените ни олимпийски медали във водните спортове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
50-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: