Има доста добри причини да хапваме по-често от райските ябълки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:45
224
Есента изобилства от вкусни и сочни ябълки, круши, също и грозде, но плодовете, към които сякаш не посягаме чак толкова често, са райските ябълки. Въпреки това обаче, има доста добри причини да хапваме по-често от тези сладки плодове.

Произходът им е от Китай, макар че вече се отглеждат и в други страни, като Корея, Япония, Бразилия и Съединените щати. Ще разпознаем райската ябълка по яркия ѝ цвят, който може да варира от светло оранжево до червено-оранжево, както и по гладката кора. Сезонът ѝ обикновено продължава от октомври до декември.

Освен с вида си, райската ябълка е характерна и с вкуса си. Тя е сладка, като според много хора се доближава до вкуса на манго, кайсия и тиква взети заедно. А в зависимост от сорта, могат да бъдат доловени дори и по-фини нотки на мед и канела.

Обикновено в магазините се предлагат два сорта райска ябълка - фую (Fuyu) и хачия (Hachiya).

Първият - фую, е най-разпространеният сорт. Отличава се с къса, плътна форма и плоско дъно, като вкусът е сладък и става дори по-сладък при по-продължително зреене на плода. Добре узрелите райски ябълки фую имат ярко оранжева кора, въпреки че можем да ги усетим още твърди на допир. Именно това тяхно качество ги прави чудесни за хапване сурови, дори и в салати. Подходящи са и за готвене, особено за десерти.

Вторият сорт - райските ябълки хачия, макар и не толкова често срещани, са също толкова вкусни като фую. Наподобяват формата на жълъд, тъй като са по-продълговати, и има червено-оранжев цвят. Добре е да ги консумираме добре узрели, тъй като в противен случай могат да нагарчат. Можем да познаем, че са узрели, ако на пипане са меки. Текстурата им ги прави особено подходящи за вкусна есенна салата, а също и за десерти, най-вече кремообразни.

Предвид, че често се продават недостатъчно узрели в магазините, е най-добре да съхраняваме райските ябълки на стайна температура. Така ще могат да узреят по-добре. Веднъж добре узрели обаче, не бива да чакаме дълго преди да ги изядем, тъй като не са особено дълготрайни. За да ги запазим свежи за по-дълго, можем да ги съхраняваме в хладилника, както и да ги замразим, пише Food & Wine, цитирани от lifestyle.bg.

Освен че са сочни и сладки, райските ябълки са и полезни за здравето ни. Още яркият им цвят подсказва, че съдържат здравословни растителни съединения. Едно от тях е танинът, който е полифенол с антиоксидантни свойства и ни носи противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни ползи.

Райските ябълки също така са богати на фибри, като в един плод (170 грама) се съдържат шест грама, което ги прави чудесни за храносмилането и здравето на сърцето. Наред с това тези плодове са добър източник на витамин С, така необходимо за силен имунитет и добро чревно здраве. И не на последно място, те са богати на витамин А, който се свързва с подобряване на инсулиновата резистентност, пише Eating Well.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Актриса, прочула се с ролята си във филма "Беднякът милионер", пр...
Димитър Маринов: По-трудно е да разсмееш, отколкото да разплачеш ...
На каква температура да настроим бойлера, за да намалим разходите...
Експерт: Никога не бих си взела вино или ракия, продавани на серг...
Проф. Рачев се скара в ефир на Цънцарова
Студ на кристали, вижте колко градуса е във Варна тази сутрин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).