Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има доста добри причини да хапваме по-често от райските ябълки
©
Есента изобилства от вкусни и сочни ябълки, круши, също и грозде, но плодовете, към които сякаш не посягаме чак толкова често, са райските ябълки. Въпреки това обаче, има доста добри причини да хапваме по-често от тези сладки плодове.

Произходът им е от Китай, макар че вече се отглеждат и в други страни, като Корея, Япония, Бразилия и Съединените щати. Ще разпознаем райската ябълка по яркия ѝ цвят, който може да варира от светло оранжево до червено-оранжево, както и по гладката кора. Сезонът ѝ обикновено продължава от октомври до декември.

Освен с вида си, райската ябълка е характерна и с вкуса си. Тя е сладка, като според много хора се доближава до вкуса на манго, кайсия и тиква взети заедно. А в зависимост от сорта, могат да бъдат доловени дори и по-фини нотки на мед и канела.

Обикновено в магазините се предлагат два сорта райска ябълка - фую (Fuyu) и хачия (Hachiya).

Първият - фую, е най-разпространеният сорт. Отличава се с къса, плътна форма и плоско дъно, като вкусът е сладък и става дори по-сладък при по-продължително зреене на плода. Добре узрелите райски ябълки фую имат ярко оранжева кора, въпреки че можем да ги усетим още твърди на допир. Именно това тяхно качество ги прави чудесни за хапване сурови, дори и в салати. Подходящи са и за готвене, особено за десерти.

Вторият сорт - райските ябълки хачия, макар и не толкова често срещани, са също толкова вкусни като фую. Наподобяват формата на жълъд, тъй като са по-продълговати, и има червено-оранжев цвят. Добре е да ги консумираме добре узрели, тъй като в противен случай могат да нагарчат. Можем да познаем, че са узрели, ако на пипане са меки. Текстурата им ги прави особено подходящи за вкусна есенна салата, а също и за десерти, най-вече кремообразни.

Предвид, че често се продават недостатъчно узрели в магазините, е най-добре да съхраняваме райските ябълки на стайна температура. Така ще могат да узреят по-добре. Веднъж добре узрели обаче, не бива да чакаме дълго преди да ги изядем, тъй като не са особено дълготрайни. За да ги запазим свежи за по-дълго, можем да ги съхраняваме в хладилника, както и да ги замразим, пише Food & Wine, цитирани от lifestyle.bg.

Освен че са сочни и сладки, райските ябълки са и полезни за здравето ни. Още яркият им цвят подсказва, че съдържат здравословни растителни съединения. Едно от тях е танинът, който е полифенол с антиоксидантни свойства и ни носи противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни ползи.

Райските ябълки също така са богати на фибри, като в един плод (170 грама) се съдържат шест грама, което ги прави чудесни за храносмилането и здравето на сърцето. Наред с това тези плодове са добър източник на витамин С, така необходимо за силен имунитет и добро чревно здраве. И не на последно място, те са богати на витамин А, който се свързва с подобряване на инсулиновата резистентност, пише Eating Well.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Строителството на новата библиотека във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: