Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има кухненски уреди, в които се крият повече бактерии, отколкото предполагате
Автор: Екип Varna24.bg 14:17 / 16.09.2024Коментари (0)1248
©
Всеки кухненски уред е създаден, за да улесни приготвянето на храната ни. Но също така, изисква и поддръжка, и редовно почистване, за да бъде най-хигиеничен. Оказва се, че макар и да е един от най-лесните за използване уреди, микровълновата е и един от най-мръсните. Дори вероятно повече, отколкото предполагаме.

Учените обаче го доказват в ново проучване. За целта изследователите са взели проби върху тампони от 30 микровълнови печки от домове, офиси и дори лаборатории, като са открили 747 различни вида бактерии. Сред тях са и стафилококите, които могат да доведат до инфекции.

Предвид този извод, сигурно се питаме защо топлината не убива бактериите в микровълновата. Причината е, че уредът не загрява равномерно и с една и съща температура. Но микроорганизмите всъщност могат да попадат в микровълновата чрез храната, която поставяме вътре, за да притоплим. Пръските от чинията ни полепват по стените и когато не са изложени на достатъчно топлина, бактериите оцеляват по-дълго.

Съдържанието на вода в храната ни обаче също е от значение. Колкото по-суха е храната, толкова по-малка е вероятността да се нагрее от микровълновата енергия. Дори в зърната на пуканките, например, има малко вода - без нея те няма как да се изпукат.

Полезно е да знаем също, че колкото по-засъхнали и втвърдени стават частиците храна, полепнали по микровълновата, толкова по-трудно става да се отървем от бактериите.

Добрата новина е, че замърсеният уред е малко вероятно да прехвърли бактерии върху храната ни. Но това е така, в случай че го използваме правилно и не хвърляме директно върху въртящата чиния парче пица например.

Млякото, супи и други готвени ястия, които съдържат повече вода и сосове, всъщност са най-благоприятни за развитието на микроорганизми в микровълновата.

За да избегнем това, е най-добре да покриваме храната, която притопляме, и да почистваме уреда достатъчно често. И не става въпрос само за веднъж седмично. Пръските е нужно да бъдат почистени веднага, с топла сапунена вода и после изплакнати с чиста вода.

След това, като допълнителна стъпка, можем да използваме и антибактериален почистващ препарат, но в най-честите случаи и антимикробен препарат е достатъчен, пише Delish, цитирани от lifestyle.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: