Има кухненски уреди, в които се крият повече бактерии, отколкото предполагате

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:17 / 16.09.2024
866
Всеки кухненски уред е създаден, за да улесни приготвянето на храната ни. Но също така, изисква и поддръжка, и редовно почистване, за да бъде най-хигиеничен. Оказва се, че макар и да е един от най-лесните за използване уреди, микровълновата е и един от най-мръсните. Дори вероятно повече, отколкото предполагаме.

Учените обаче го доказват в ново проучване. За целта изследователите са взели проби върху тампони от 30 микровълнови печки от домове, офиси и дори лаборатории, като са открили 747 различни вида бактерии. Сред тях са и стафилококите, които могат да доведат до инфекции.

Предвид този извод, сигурно се питаме защо топлината не убива бактериите в микровълновата. Причината е, че уредът не загрява равномерно и с една и съща температура. Но микроорганизмите всъщност могат да попадат в микровълновата чрез храната, която поставяме вътре, за да притоплим. Пръските от чинията ни полепват по стените и когато не са изложени на достатъчно топлина, бактериите оцеляват по-дълго.

Съдържанието на вода в храната ни обаче също е от значение. Колкото по-суха е храната, толкова по-малка е вероятността да се нагрее от микровълновата енергия. Дори в зърната на пуканките, например, има малко вода - без нея те няма как да се изпукат.

Полезно е да знаем също, че колкото по-засъхнали и втвърдени стават частиците храна, полепнали по микровълновата, толкова по-трудно става да се отървем от бактериите.

Добрата новина е, че замърсеният уред е малко вероятно да прехвърли бактерии върху храната ни. Но това е така, в случай че го използваме правилно и не хвърляме директно върху въртящата чиния парче пица например.

Млякото, супи и други готвени ястия, които съдържат повече вода и сосове, всъщност са най-благоприятни за развитието на микроорганизми в микровълновата.

За да избегнем това, е най-добре да покриваме храната, която притопляме, и да почистваме уреда достатъчно често. И не става въпрос само за веднъж седмично. Пръските е нужно да бъдат почистени веднага, с топла сапунена вода и после изплакнати с чиста вода.

След това, като допълнителна стъпка, можем да използваме и антибактериален почистващ препарат, но в най-честите случаи и антимикробен препарат е достатъчен, пише Delish, цитирани от lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Проучване: Защо е важно да четем етикетите, известен подсладител ...
Диспенсерите за вода - развъдник на бактерии: Колко са опасни и к...
Нешка Робева: Извинете, г-н Джокович
Борислав Гуцанов за взривените пейджъри: Не може България да бъде...
Антибиотичната резистентност се увеличава: Какви са рисковете и л...
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).