Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има ли вече генерален изкуствен интелект
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 16.10.2023Коментари (0)1070
©
Някои събития и феномени се случват толкова бързо, че старите определения, с които боравим, не отговарят на реалността. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Тя разказа за изследване на Питър Норвик – компютърен инженер и учен в Института за човекоцентричен изкуствен интелект в Станфорд. Той предлага да се въведе терминологията между тесния изкуствен интелект и генералния, като преди генералният се явява граничния модел.

Големите езикови модели като ChatGPT, Bing, Bard не могат да се впишат напълно в определенията за тесен изкуствен интелект, отбеляза доц. Тодорова. "Това не са модели, които боравят само в една област – така, както бяхме свикнали да е в медицината за диагностициране, в астрофизиката. Езиковите модели могат да търсят разнообразни източници, да комбинират визуално съдържание със словесно и да изпълняват задачи. Това ново свойство на тези гранични модели, които според Норвик вече са генерален изкуствен интелект, е че могат да работят в контекст. Контекстуалното действие вече много ни доближава до действията ни в живия живот – получавайки сега, моментно информация, реагираме спрямо нея и сме активни и дори  проактивни, дори се опитваме да прогнозираме“, обясни тя.

Питър Норвик отделя внимание и на това, че новите модели успяват да се справят с много задачи едновременно. "Това все още не е елемент на съзнание, но е критерий за измерване на човешката интелигентност. Компютърните алгоритми на тези генеративни модели могат да се справят, и то с изключително добра ефективност. Те не само боравят в контекст, но и се самообучават. Виждаме голям напредък в ChatGPT 4, Bing, Bard в това, че те се обучават не от информацията и от дейтасетовете, а от заданията, от въпросите, които им задаване" коментира футурологът.

Според Норвик скептицизмът към дефиницията на генерален изкуствен интелект се дължи на определена група учени, които имат идеологически ангажимент към алтернативни теории и техники за постигане на изкуствен интелект, обясни доц. Тодорова. "Други пък смятат, че ние сме изключителни и човешката и биологичната ни същност е несътворима от нас самите. Той вижда и голяма доза прагматизъм от гледна точка на икономическите последици, защото вече наблюдаване последиците от тези езикови модели сега.“

Норвик акцентира и върху това, че човешката интелигентност е комплексен феномен, посочи доц. Тодорова. "Един от тестовете на Тюринг за това дали сме стигнали генерален изкуствен интелект е да издържиш изпит като  студент, което виждаме, че вече се прави. Но другото е да имаме ежедневието на един студент – да станем и да си направим кафе на кафемашината. Норвик смята, че трябва да измислим нови тестове за Тюринг. Тази генерална интелигентност, която вече наблюдаваме, все още не е наличие на съзнание, осъзнатост и разбиране за това, което те генерират като съдържание“, коментира още футурологът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: