Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има няколко любими места на микробите в дома ни
Автор: Екип Varna24.bg 14:15 / 11.07.2024Коментари (0)1582
©
Къщата само изглежда безопасна, защото учените са открили, че повече от 340 различни микроорганизми могат да бъдат намерени на повърхностите в жилищните помещения. Къде най-често се натрупват и какви мерки да предприемете, за да се предпазите? Бактериите не могат да бъдат премахнати.

Наличието на микроорганизми - бактерии, гъбички или вируси - в къщата не се определя от качеството на почистване. В хранителна среда, например в следите от себум, които пръстите на ръцете и краката оставят върху предмети и при подходяща стайна температура, много от тях се размножават с огромна скорост.

Така бактериите при оптимални условия са способни да удвояват популацията си на всеки 20 минути.

Въпреки факта, че бактериите ни заобикалят навсякъде, тези микроорганизми са разпределени неравномерно в къщата. Дори ако всички стаи са почистени еднакво старателно, пак ще има места в къщата, където шансът да се натъкнете на патогени е по-висок.

Топ места, където има повече бактерии

На дръжки на врати, ключове, смесители за баня живеят много бактерии и вируси. Това са повърхностите, които хората докосват най-често. Освен това, те често се докосват дори преди да измият ръцете си, след като се върнат у дома от улицата. Тук често се срещат Staphylococcus aureus, E. coli, както и вируси като грип и риновирус.

На кухненски плотове и дъски за рязане се натрупват и много микроби. Заради контакт с храни, включително сурово месо, яйца и зеленчуци, те могат да станат място за размножаване на салмонела, Е. coli, чревни паразити и кампилобактер.

Поради влагата и натрупването на остатъци от храна се създава благоприятна среда за развитие на бактерии и мухъл в гъби за съдове и кухненски кърпи. Тук често се срещат Pseudomonas, E. coli, салмонела и плесени.

Текстилът (кърпи, спално бельо) абсорбират потта, събират микроскопични кожни люспи и често остават мокри. Това насърчава натрупването на бактерии и мухъл.

Влажната среда насърчава развитието на микроби в банята. Освен това редовната дезинфекция изисква не само вана, мивка и тоалетна, но също така постелки за баня и завеса.

Мобилни телефони, таблети, дистанционни за телевизори също са сред любимите места на микробите. Тези устройства се използват много често, включително по време на хранене и на улицата, и се почистват доста рядко.

Как да забавим разпространението на микроби?

Повечето микроби, живеещи в дома, са безвредни за здравия човек. Има обаче и такива, които могат да причинят заболявания.

- Staphylococcus aureus може да причини кожни, респираторни и чревни инфекции.

- Дрожди и мухъл - алергична реакция.

- Salmonella и E. coli – водят до сериозно хранително отравяне.

За да забавите разпространението на бактерии, вируси, гъбички и паразити във вашия дом, важно е редовно да дезинфекцирате често използваните повърхности.

Дръжките на вратите, ключовете за осветление, крановете в кухнята и баните трябва да се третират с дезинфекционен разтвор ежедневно. Същото важи и за смартфони, компютърни клавиатури и дистанционно управление на телевизори. Ежеседмично се препоръчва измиване на подове с почистващ препарат, обработка на водопроводни инсталации, пране на спално бельо, кърпи и парцали за многократна употреба, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: