Интересна информация за постещите: Тези храни могат да заместят месото

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:16 / 03.05.2024
1799
В последните дни на великденския пост вероятно много постещи хора вече се чудят с какво да се хранят. Месото дава много полезни вещества на организма, които обаче може да набавите и с други храни.

Фасул

Той е универсален заместител на месото и е с ниско съдържание на мазнини. Бобът е много питателна храна. Неговите зърна са с високо съдържание на фибри и протеини. В него се съдържат много малко мазнини, което означава, че можете спокойно да го ядете, без да се притеснявате за калориите и мазнините, който поглъщате. Повечето сортове боб съдържат само 2-3 процента мазнини в себе си, пише bTV.

Продукти от соя – соево месо и тофу 

Най-популярният растителен заместител на месото е соята, от която се прави и така нареченото "соево месо“ или TVP – текстуриран растителен протеин. То се произвежда от обезмаслено соево брашно, страничен продукт при производството на соево олио. Съдържа 50% соев протеин и трябва да бъде залято с течност в съотношение 1:2 преди да се използва. Има и соево месо, направено от соев концентрат със 70% протеиново съдържание, което се рехидратира в съотношение 1:3. 

Сайтан

Това е продукт, произведен с напълно растителни протеини и е отлична алтернатива на протеинови храни от животински произход, тъй като е богата на протеини. Това е храна, получена от преработката на пшенично брашно или други видове брашна, като например камут. Благодарение на този метод се извлича глутенът – веществото, което стои в основата на подготовката на сайтан. По-късно се месят и варят във вода със соев сос и други аромати, характерни за японската кухня.

Патладжан

Приятната текстура на този зеленчук може да замени месото в блюдото ни. Благодарение на неутралността на вкуса, може да бъде приготвен по различни начини и да разнообрази всяко ястие. Патладжанът съдържа много витамини и минерали, ето защо е и подходящ да се консумира при диети и хранителни ограничения.

Карфиол

Карфиолът може напълно да замести месото в менюто, въпреки че това изглежда невероятно на пръв поглед. Според уникалния си състав този продукт е най-близко до протеиновото съдържание на месото и съдържа подобни аминокиселини. В азиатските страни често слагат карфиол като заместител на пилешкото месо.

Виж коментарите (0)

Още по темата (199):
11.05.2024 Светла събота е!
08.05.2024 Светла Сряда е! Църквата почита Св. Йоан Богослов
07.05.2024 Калин Стоянов: Убеден съм, че осъзнатата отговорност на пътя спасява
животи!
07.05.2024 МВР отчете сериозен спад на тежките ПТП по Великден
07.05.2024 Как да си приготвим дяволски яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Донка Байкова притесни всички: 100 грама класически български козунак е 350 калории
Още новини от Любопитни новини:
Участник напусна "Игри на волята" с линейка
Лекари искат въвеждането на данък "захар"
Колоритната Дени от "Игри на волята" отново избухна със стил
Филип Киркоров отново разби всички! Вижте как и къде се появи
Откриха нова кръвна група
Какво да правим, ако изпитваме сърбеж в гърлото?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).