Интересна рецепта за боб по манастирски

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
21:52 / 16.11.2024
859
Бобът по манастирски е традиционно българско ястие, което се слави със своя автентичен и наситен вкус. През вековете рецептата се е предавала от поколение на поколение и днес е неизменна част от българската кулинарна култура. Подходящ както за обяд, така и за вечеря, бобът по манастирски е едновременно прост и изискан – идеално съчетава аромата на зеленчуци и подправки с нежния вкус на зърнения боб. В тази статия ще разгледаме стъпка по стъпка как да приготвите това уникално ястие, което ще донесе цвят на вашата трапеза.

Необходими продукти за боб по манастирски



За да приготвите класически боб по манастирски, са ви нужни следните съставки:

Боб – около 200 грама зрял боб, който е основата на ястието.

Лук – две глави, които ще добавят сладост и плътност на бульона.

Моркови – две броя, за допълнителен цвят и вкус.

Чушки – една прясна и една сушена, които придават лека пикантност и приятен аромат.

Джоджен – две-три стръкчета, за автентичен и освежаващ аромат.

Олио – четири супени лъжици, използвани за пържене и основата на ястието.

Шарена сол и обикновена сол – добавят се по ваш вкус, за да балансират вкусовете.

Домати – един стерилизиран домат, който ще е основата на запръжката.

Брашно – една супена лъжица, за да се сгъсти бульона.

Червен пипер – четвърт чаена лъжица, за цвят и допълнителен аромат в запръжката.

Начин на приготвяне

Изсипете боба в тенджера със студена вода и добавете една глава нарязан на едро лук. След като заври, намалете огъня и оставете да къкри, докато бобът омекне, пише Actualno.com.

След като бобът започне да омеква, добавете нарязаните на ситно втора глава лук, моркови и чушки. Тези зеленчуци ще придадат на ястието богат и наситен вкус.

Малко преди бобът да бъде напълно готов, добавете джоджена и шарената сол. Джодженът е основна подправка за боба по манастирски и придава традиционен аромат, който е характерен за това ястие.

В отделен тиган загрейте малко олио и добавете брашното, като го разбърквате до златист цвят. След това добавете червения пипер и пасирания домат. Разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес.

Изсипете готовата запръжка в тенджерата с боба и оставете ястието да къкри още 15 минути. Това ще позволи на вкусовете да се обединят и ще направи бульона по-гъст и ароматен.

Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

 

Бобът по манастирски е готов за сервиране, когато зеленчуците са омекнали, а бульонът е придобил плътен и богат вкус. Поднесете ястието топло, гарнирано с пресен хляб и може би малко пресен джоджен за декорация. Ястието е чудесно за студените дни, но е идеално и през лятото, тъй като е леко и засищащо едновременно.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Напрежението в къщата на "Биг Брадър"! Последни номинации очи в о...
Мариана Попова се появи с много неподходящ тоалет и интригата се ...
Хороскоп за утре, 22 ноември: Телците ще загладят косъма!
Корите на ябълките са полезни? 
Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет се събраха отново 
Кои са устройствата с "вампирска консумация" в дома


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).