Инвестират 4 млн. лева в операта и театъра във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:14 / 04.12.2008
547
Четири милиона лева ще отпусне Министерството на културата за реконструкция и модернизиране на Драматичния театър и операта във Варна. Това стана ясно на заседание на Обществения съвет по култура, който обсъди програмата за кандидатстването на морската столица за европейска столица на културата през 2019 г. Очаквахме да получим двойно повече средства, че дори и повече, заяви пред членовете на съвета шефът на дирекцията по култура Румен Серафимов. Той допълни, че общината кандидатства и за финансиране в размер на 6 милиона лева за подобряване състоянието на варненските музеи.

Подпомагането и развитието на професионалните творчески институти е една от основните насоки, залегнали в програмата, която се явява и стратегия за развитието на културата в града през следващите години. Документът предвижда и подпомагане на творческата общност и най-вече на младите творци, стимулиране на любителското изкуство, приобщаване на децата към творчески дейкности и други. Основна цел е и подобряването и изграждането на нова материална база. Така например място в програмата намират изграждането на многофункционална концертна зала и център за съвременно изкуство. Като най-подходящ за разкриването на последния се счита Паметника на българо-съветската дружба. Предвижда се и да бъдат разработени програми за развитието на международните фестивали, за европейски диалози, за дебюти, партньорства и други. Програмата да даде възможност и за изява на чужди култури, посъветва зам.-кметът по въпросите на финансите доц. Борислав Борисов. Той посочи, че такива били практиките в настоящите градове - европейски столици на културата. Всички културни институти да направят предложения за участието си в мащабния проект, предложи пък съветникът доц. Константин Трошев.

Източник: в. "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Правлото 8/8/8 ни дава перфектния баланс за живеене и справяне
Скритите опасности, които асистиращите системи крият
Децата в едно семейство – защо се получава така: Възпитаваш ги ед...
Нашият лев съществува още от 19 век и до днес е една от най-стари...
Българинът и компотите в мазата – традиция и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).